Forţe ucrainene care apără oraşul Sievierodoneţk, în est, ”rezistă”, în pofida unor asalturi ale trupelor ruse, însă ruşii sunt ”mai numeroşi şi mai puternici”, iar situaţia pe frontul de est este ”dificilă”, declară luni, într-o întâlnire cu jurnalişti, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oraşele Sievierodoneţk şi Lîsîceansk ”sunt azi oraşe moarte”, declară el.

”Noi rezistăm, dar ei sunt mai numeroşi şi mai puternici”, recunoaşte Zelenski.

Comandamentul ucrainean ”va lua decizii în funcţie de situaţie”, anunţă şeful statului ucrainean.

Între 10.000 şi 15.000 de civili se află, în continuare, la Sievierodoneţk, un oraş bombardat de săptămâni de zile de artileria rusă, estmează Zelenski.

Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai, declara luni că situaţia la Sievierodoneţk s-a ”înrăutăţit” pentru armata ucraineană, în pofida unui contra-atac care a condus la preluarea controlului a jumătate din oraş.

Primarul Sievierodoneţkului, Oleksandr Stiuk, declara agenţiei ucrainene de presă Unian că ”situaţia se schimbă din oră în oră”, iar ”confruntări (armate) intense de stradă sunt în curs” şi un ”duel de artilerie”.

Acest centru industrial este cea mai mare aglomerare aflată pe mâna ucrainenilor în regiunea Lugansk (est), în care militari ruşi au avansat pas cu pas săptămânile trecute, după ce s-au retras din alte părţi ale Ucrainei, inclusiv din zona Kievului.

Armata rusă încearcă în prezent să cucerească întregul Donbas, un bazin minier în estul Ucrainei, aflat în parte pe mâna unor separatişti proruşi din 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.