Ucraina va fi următoarea stea de pe steagul Uniunii Europene (UE), a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, într-o conferinţă de presă, la Kiev, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, pe steag sunt 27 de stele, dar Zelenski ”speră” ca în curând să fie 28.

”Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) este o victorie istorică a Ucrainei”, a declarat el înainte de a urca pe o scenă, în faţa unui ecran mare pe care era afişat un steag al UE.

Zelenski a urcat apoi pe scenă, pentru a susţine o conferinţă de presă de sfârşit de an, alături de un moderator.

El se referea la deschiderea unor negocieri de aderare la UE ale Ucrainei şi Republicii Moldova la summitul european de la sfârşitul săptămânii trecute.

Întrebat despre o eventuală reducere a susţinerii Occidentului, Zelenski a răspuns că Rusia a eşuat în atingerea tuturor obiectivelor militare pe care şi le-a stabilit în acest an în Războiul din Ucraina.

Principalul scop al invaziei ruse este ocuparea întregii Ucraine, însă Moscova a eşuat inclusiv în cucerirea în întregime a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (Donbas, est), a argumentat el.

Zelenski a recunoscut penuria de armament cu care se confruntă Ucraina, faptul că Kievul ”nu controlează cerul” şi nu are suficientă muniţie pentru artileria actuală.

”Lucrăm la asta”, a dat el asigurări.

Atât UE. cât şi Statele Unite ”lucrează” la pachete semnificative de ajutor, ambele blocate în ultimele săptămâni, declară el şi se declară sigur că aliaţii-cheie ai Ucrainei vor continua să susţină financiar Ucraina.

Un jurnalist ucrainean de investigaţie a subliniat viaţa diferită a militarilor de pe linia frontului şi a unor oficiali guvernamentali de rang înalt şi parlamentari care conduc maşini de lux şi dau petreceri.

El l-a întrebat pe Zelenski ce poate face şi cine trebuie să fie înlocuit pentru a se asigura că militarii primesc tot ceea ce au nevoie.

Zelenski i-a răspuns că are cinci-şase ”manageri” în echipa sa şi a subliniat că fără ei preşedinţia ar fi mai slabă.

El a spus că este de acord cu declaraţiile despre parlamentari controversaţi acuzaţi de corupţie, a apreciat că unii dintre ei ”nu sunt o autoritate morală” pentru ucraineni şi a recunoscut că unii oficiali au dat mită şi au părăsi Ucraina pentru a nu fi mobilizaţi.

”Luptăm cât mai bine putem împotriva tuturor riscurilor corupţiei”, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.