Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba anunţă vineri că a cerut ţărilor industrializate din G7, în cadrul unei reuniuni în Germania cu omologii săi din cadrul Grupului şi Republica Moldova, să confişte active ruseşti, care să fe folosite în reconstrucţăia Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi (vineri), le-am cerut statelor membre G7 să adopte legislaţii şi să implementeze toate procedurile necesare cu scopul de a confisca active ruseşti şi a le da Ucrainei în vederea reconstrucţiei ţării”, a declarat Kuleba, invitat la o reuniune a şefilor diplomaţiilor G7 la Wangels, în nodul Germaniei.

Lipsa unui embargo al petrolului rus în viitorul pachet de sancţiuni al UE viznd Moscova ar reprezenta o rupere a unităţii europene în susţinerea Kievului, a apreciat şeful diplomaţiei ucrainene.

”Dacă acest pachet este adoptat fără un embargo al petrolului, cred că preşedintele (rus Vladimir) Putin va putea fi mândru, pentru că ar fi prima oară când unitatea Uniunii Europene” în susţinerea Ucrainei ”ar fi ruptă din cauza poziţiei unei singure ţări, Ungaria”, a denunţat Dmitro Kuleba.

FURTUL CEREALELOR UCRAINENE DE CĂTRE MILITARI RUŞI, ”ÎNGREŢOŞĂTOR”

Pe de altă parte, ministrul german Agriculturii Cem Özdemir a catalogat vineri drept ”îngreţoşătoare” furturi de cereale de care sunt acuzaţi militari ruşi în Ucraina, în marja acestei reuniuni G7, vizând să ajute Kievul să-şi exporte producţia.

”Rusia fură şi confiscă bunuri şi cereale din estul Ucrainei”, a denunţat Cem Özdemir, alături de omologul său ucrainean Mîkola Solskî.

”Acesta este un mod deosebit de îngreţoşător de a purta un război”, a denunţat ea.

Cei doi miniştri au ”evocat mijloace de ajutare la salvarea recoltei pe cale terestră, feroviară sau pe Dunăre”, a precizat Cem Özdemir, în contextul în care invazia rusă şi blocada impusă porturilor ucrainene a redus puternic căile de export ale acestui mare producător agricol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.