Cancelarul german Olaf Scholz îndeamnă miercuri, într-un discurs în Bundestag, înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO, la crearea unui ”plan Marshall” destinat Ucrainei şi estimează că reconstrucţia acestei ţări va costa ”miliarde” şi va viza ”mai multe generaţii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La fel ca Europa devastată de al Doilea Război Mondial, Ucraina are azi nevoie de un plan Marshall al reconstrucţiei sale”, declară liderul german în faţa membrilor Camerei inferioare a Parlamentului german, înaintea summiturilor Uniunii Europene (UE), G7 şi NATO.

Vom avea nevoie de mai multe miliarde de euro şi de dolari suplimentare, iar asta ani de zle”, subliniază el, în contextul în care ajutarea financiară a Kievului se va afla în centrul discuţiilor aliaţilor acesteia în cadrul acestor reuniuni.

”Adevărul este că suntem încă departe de negocieri între Ucraina şi Rusia, pentru că (preşedintele rus Vladimir) Putin crede în continuare în posibilitatea că poate dicta pacea”, denunţă Scholz.

Cancelarul german îi invită astfel pe occidentali ”să menţină ferm direcţia” susţinerii Kievului prin sancţiuni, asistenţă financiară şi ”livrări de armament”.

Olaf Scholz a vizitat Ucraina săptămâna trecută, împreună cu liderii român Kaus Iohannis, francez Emmanuel Macron şiitalian Mario Draghi, o viztă prin care şi-au exprimat susţinerea faţă de preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski şi au vizitat oraşul martir Irpin.

”Vedem foarte clar acest lucru în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este enormă. Unele lucruri mi-au amintit imagini ale oraşelor germane după al Doilea Război Mondial”, a declarat el.

”În ultimele 100 de zile, UE a mobilizat miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. Numai Germania a contribuit cu aproximativ un miliard la ajutorul civil de la începutul războiului”, a precizat el.

Implementarea acestui nou ”plan Marshall” va fi ”posibilă doar unindu-ne forţele, în colaborare cu organizaţii financiare internaţionale, cu alte mari ţări donatoare şi cu alte organizaţii internaţionale”, a subliniat el.

Volodmir Zelenski urmează să particope prin videoconferinţă la summitul G7, care începe în weekend, în Alpii bavarezi, şi urmează să susţină o alocuţiune luni.

”Planul Marshall”, care poartă numele secretarului de Stat american de atunci, generalul George Marshall, a fost un program american de împrumuturi acordate unor diverse state europene, cu scopul de a ajuta reconstrucţia oraşelor şi instalaţiilor bombardate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.