Turcia a anunţat joi că a arestat şi urmează să expulzeze şapte sirieni pe care-i acuză că-i ironizează pe turci într-o înregistrare video, postată pe reţele de socializare, în care se filmează în timp ce mănâncă banane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înregistrarea video este considerată drept ”provocatoare”, iar sirienii acuzaţi de faptul că ”râd de turci” urmează să fie trimişi în ţara lor, în pofida războiului, a avertizat Drecţia Migraţiei, un organism din subordinea Ministerului turc de Interne.

Totul a început cu o înregistrare video, difuzată la 25 octombrie pe reţele de socializare, în care este surprinsă o altercaţie între o tânără siriană şi cetăţeni turci, într-un cartier din Istanbul.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În înregistrare apare un tânăr care îi spune sirienei ”trăieşti mai bine ca noi. Eu nu-mi pot oferi banane, iar voi cumpăraţi kilograme la supermarket!”.

”Exact!”, spune o femeie, care încearcă să o facă pe siriană să tacă şi le reproşează migranţilor faptul că se duc zilnic la ”coafor”.

Tânăra refugiată siriană încearcă să spună că migranţii, ca ea, cumpără ceea ce pot cu banii lor. Însă, în zadar.

”Du-te-n Siria! Du-te să te baţi acolo. Noi nu fugim din ţara noastră şi ar trebui ca nici voi (să nu fugiţi)!”, strigă femeia.

Imediat după difuzarea acestei înregistrări video, refugiaţi sirieni din Turcia s-au filmat, în semn de protest, mâncând banane, cu înregistrarea video a altercaţiei ca fond sonor.

Acest protest - care vizează să denunţe clişee şi discursul urii faţă de sirieni - a provocat o controversă.

Unele conturi pe Twitter prezintă aceste înregistrări video ca ”ironizând dificultăţile economice ale cetăţenilor turci”, care se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o scădere a valorii monedei naţionale turce.

Turcia găzduieşte patru milioane de refugiaţi sirieni.

Ea s-a confruntat cu episoade ale unor tensiuni xenofobe în ultimii ani, declanşate adesea de zvonuri răspândire pe reţele de socializare şi mesagerii instantanee.

Aceste tensiuni sunt exacerbate de criza economică.

În august, atacuri au vizat magazine şi locuinţe ale unor sirieni la Ankara, capitala turcă, incidente care au rămas limitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.