Turcia şi-a dezvăluit luni prima navă portdronă - TCG Anadolu -, concepută în vederea decolării şi aterizării pe ea a dronelor de luptă turce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dronele turceşti (de tip) Bayraktar TB3 şi Kizilelma şi avionul uşor de luptă (de tip) Hürjet vor putea decola de pe navă”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, care se află în campanie electorală, în vederea relaegerii, în mai.

TCG Anadolu - cu o lungime de 231 de metri şi o lăţime de 32 de metri - este cea mai mare navă turcă de război.

Pe puntea de zbor a bastimentului se pot afla zece elicoptere sau 11 drone de luptă şi 19 elicoptere (sau 30 de drone de luptă) suplimentare în hangar.

Nava - a cărei construcţie a început în 2016 - poate transporta, de asemenea, până la 94 de vehicule - inclusiv 13 tancuri.

 

Industria apărării Turciei, un stat membru NATO, s-a dezvoltat în mod considerabil în ultimii ani, după succesul dronelor turceşti, care au devenit mândria Ankarei.

Modelul de dronă TB2 al întreprinderii private Baykar - din a cărei conducere face parte unul dintre ginerii lui Erdogan - şi-a dovedit eficienţa în Libia şi Azerbaidjan, iar apoi în Ucraina, unde TB2 au fost folosite din prinmele ore ale invaziei ruse, anul trecut.

Ankara, care şi-a multiplicat între timp eforturile de a media între Kiev şi Moscova şi care a făcut, în trecut, mai multe demonstraţii de forţă în estul Mării Mediteranr, va putea, cu ajutorul portdronei ”să desfăşoare operaţiuni militare şi umanitare în cele patru colţuri ale lumii, dacă va fi necesar”, a subliniat Erdogan la inaugurarea navei.

China şi-a dezvăluti anul trecut prima navă portdronă, o dovadă a importanţei tot mai mari a acestor aeronave fără pilot în războiul modern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.