Ankara critică planul Statelor Unite de a recurge la ţări terţe - precum Turcia - în vederea mutării a mii de afgani care riscă represalii din partea talibanilor, din cauza legăturilor lor cu americanii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat american a anunţat luni un nou program de primire a unor refugiaţi afgani în Statele Unite, cu mai puţin de o lună înainte de termenul-limită al retragerii definitive a trupelor străine din Afganistan - prevăzut la 31 august.

Acest program vizează interpreţi care au lucrat cu trupele americane, afgani implicaţi în proiecte finanţate de către Statele Unite şi personal afgan folosit de către ONG-uri sau organizaţii de presă din Statele Unite.

El implică o mutare a afganilor în ţări terţe din regiune - pe o perioadă de aproximativ un an de zile -, timpul necesar realizării procesului administrativ respectiv.

TEMERI CU PRIVIRE LA UN NOU VAL DE REFUGIAŢI DIN AFGANISTAN

Însă Turcia - care găzduieşte deja patru milioane de refugiaţi, majoritatea provenind din Siria devastată de război - acuză Statele Unite de faptul că nu au consultat-o niciodată în acest sens.

Ea se teme de un nou aflux de refugiaţi din Afganistan, odată cu retragerea definitivă - iminentă - a trupelor mericane

”Este inacceptabil să se caute o soluţie la această problemă în ţara noastră, fără consimţământul ţării noastre”, a reproşat într-un comunicat, marţi seara târziu, Ministerul turc de Externe.

Departamentul de Stat a citat Turcia, dar şi Pakistanul, ca loc posibil de mutare a afganilor.

Ministerul turc de Externe estimează că acest proiect american va antrena ”o mare criză a migraţiei în regiunea noastră”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţatcă oficiali turci poartă discuţii la nivel înalt cu omologii lor afgani în acest dosar.

Acest dosar urmează să fie abordat în cadrul unor negocieri între Ankara şi Bruxelles cu privire la revizuirea unui acord din 2016, în virtutea căruia Turcia primeşte un ajutor în schimbul găzduirii migranţilor care vor să ajungă în Uniunea Europeană (UE).

Întrebat despre numărul afganilor ajunşi în Turcia, un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat declara luni că ”nu am cifre cu privire la Turcia. Aş spune că nu am văzut fluxuri importante, însă am văzut un anumit număr de persoane” care se duc în această ţară.

Ministerul turc de Extrne consideră că, dacă Statele Unite vor să preia afgani, Washingtonul ar putea să facă acest lucru prin intermediul unor ”zboruri directe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.