Ministerul de Externe al Turciei a condamnat ferm, sâmbătă, extinderea unei decizii luate de Statele Unite în septembrie 2020, de a ridica embargoul armelor asupra Ciprului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat al SUA a declarat vineri că secretarul de Stat Antony Blinken a ridicat restricţiile comerciale în domeniul apărării apărare aplicate Ciprului, pentru anul fiscal 2023.

Ministerul turc de Externe a declarat că această decizie ”va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de restabilire a problemei Ciprului”.

”Va duce la o cursă a înarmărilor pe insulă, dăunând păcii şi stabilităţii în estul Mediteranei”, se arată în declaraţie, cerând Statelor Unite să-şi reconsidere decizia şi să urmeze o politică echilibrată faţă de cele două părţi ale insulei.

Cipru a fost divizat, într-o invazie turcă din 1974, declanşată de o scurtă lovitură de stat de inspiraţie grecească.

De atunci, Cipru a fost condus de o administraţie cipriotă grecească din sudul insulei, pe care Ankara nu o recunoaşte. Turcia recunoaşte statul turc separatist din nordul insulei divizate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.