Curtea Supremă a Statelor Unite a pus capăt în mod formal încercărilor lui Donald Trump de a împiedica trimiterea arhivelor prezidenţiale unei comisii parlamentare însărcinată să clarifice rolul pe care miliardarul l-a jucat în asaltul de la Capitoliu, la 6 ianuarie 2021, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea ia această decizie după ce i-a respiins luna trecută fostului şef de stat cererea de a păstra confidenţialitatea arhivelor Casei Albe pe timpul unei examinări de fond.

Membrii Comisiei ”6 ianuarie” vor să stabilească rolul preşedintelui republican în atacul a mii de swusţinători ai acestuia împotriva sediului Congresului, în momentul în care aleşii certificau victoria adversarului democrat al acestuia Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Aleşii din Comisie, majoritar democrată, sunt angajaţi într-o adevărată cursă contracronometru şi vor cu orice preţ să-şi publice concluziile anchetei înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, prevăzute în mai puţin de un an, în care republicanii ar putea prelua controlul în Camera Reprezentaţilor şi le-ar putea opri ancheta.

Donald Trump, care are în continuare un rol central în tabăra sa şi care nu exclude să candideze la al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din 2024, denunţă un ”joc politic” şi încearcă să blocheze eforturile comisiei.

În acest sens, el a invocat o prerogativă a puterii executive, care permite protejarea confidenţialităţii comunicărilor între membrii acesteia.

El consideră că aceasta se aplică şi foştilor preşedinţi.

Însă justiţia federală i-a respins aceste demersuri, subliniind că puterea executivă actuală a renunţat să folosească această prerogativă şi a autorizat transferul arhivelor acestuia către Congres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.