Donald Trump şi Joe Biden şi-au afişat, într-un bizar duel televizat la distanţă, la posturi de televiziune diferite, stilurile radical opuse şi dezacordurile profunde cu privire la gestionarea pandemiei covid-19, cu 19 zile înainte de alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm în situaţia în care avem peste 210.000 de morţi şi ce a făcut el? Nimic”, a declarat condidatul democrat la ABC News pe un ton calm, prezentându-se ca un unificator al unei Americi împărţite.

”Noi am făcut o treabă fantastică (...). Vaccinurile vin şi tratamentele vin”, a declarat aproape în acelaţi timp locatarul CaseiAlbe la NBC News.

Tensionat, agresiv, deranjat de întrebări care-i erau puse mai ales cu privire la motivul din cauza căruia poartă atât de puţin mască, Trump a refuzat orice ”mea culpa”.

”Eu sunt preşedintele, eu trebuie să văd oameni (...). Eu nu pot să fiu închis într-o cameră magnifică undeva în Casa Albă”, a declarat el ironic.

Preşedintele republican în exerciţiu a refuzat de asemenea să condamne în mod explicit mişcarea conspiraţionistă "QAnon".

”Eu nu ştiu nimic despre QAnon", a declarat el, după care a dat asigurări că este de acord cu poziţia lor ”împotriva pedofiliei”.

Diferenţa este ţipătoare faţă de adversarul său democrat, care domină în sondaje şi care a răpuns întrebărilor audienţei într-un registu mult mai calm.

După terminarea emisiunii, Joe Biden a rămas 30 de minute pe platou, pentru a răspunde, fără microfon, spectatorilor, conştient că imaginile vor fi difuzate pe post.

Trebuie ”să-l ascultăm pe celălalt”, a declarat el unui alegător care îl întreba cum intenţionează să restaureze ”curtoazia şi onoarea” în politica americană.

AUDIENŢE

”Ceea ce-aş face, dacă sunt ales preşedinte, în primul rând, şi nu glumesc (...), este să-i sun” pe republicani, a declarat el, un lucru care aminteşte de reputaţia sa, pe când era senator, timp de peste 35 de ani, de om capabil să treacă de barierele dintre partide.

Evocând plăgile rasismului, el s-a prezentat ca opus al lui Donald Trump, pe care-l acuză de aţâţarea tensiunilor între americani. ”Dacă sunt ales preşedinte, nu mă veţi auzi (...) împărţind. Voi încerca să unesc”.

Cei doi candidaţi s-au exprimat în acelaşi timp, la două posturi diferite, din Florida şi Pennsylvania, două state-cheie în care miliardarul newyorkez a obţinut vicotrii în 2016, dar în care Joe Biden pare în măsură să-i dispute victoria.

Audienţele celor două întâlniri sunt deosebit de aşteptate, pentru a fi comparate.

Cu câteva ore înainte de a intra în scenă, Donald Trump a dat tonul. ”Mi-ar plăcea să pot să-l privesc, pentru a vedea dacă va putea merge până la capăt”, a declarat preşedintele în vârstă de 74 de ani, referindu-se la adversarul său în vârstă de 77 de ani, pe care-l numeşte ”Sleepy Joe". 

Sondajele sunt îngrijorătoare pentru Donald Trump în această campanie cu răsturnări, în care au votat deja anticipat 17,5 milioane de americani.

Fostul vicepreşedinte democrat conduce cu aproape zece puncte procentuale într-o medie a anchetelor naţionale de opinie în vederea alegerilor de la 3 noiembrie, dar, mai ales, deşi cu o marjă mai strânsă, în state-cheie care stabilesc rezultatul alegerilor americane.

VIITOAREA DEZBATERE

Campania a fost afectată din nou, joi, de noul coronavirus.

Candidata democrată la vicepreşedinţie Kamala Harris şi-a suspendat deplasările până duminică, ”din prudenţă”, din cauza unor cazuri de covid-19 în anturajul său.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a decis, la sfatul medicilor, să nu-şi întrerupă campania pe teren, în pofida altui caz descoperit în echipajul avionului său, dar care a rămas la ”peste 15 metri” şi care purta, la fel ca el, o mască de protecţie.

Joe Biden a subliniat că a fost testat din nou negativ joi.

Preşedintele, de-acum restabilit după ce a fost bolnav de covid-19 şi care se declară ”imunizat”, îşi intensifică campanie, înconjurat seară de seară de mii de susţinători cu şapcă roşie, în state-cheie.

Miliardarul newyorkez a refuzat săptămâna trecută să participe la a doua dezbatere, prevăzută joi, după ce organizatorii au anunţat că dezbaterea va fi virtuală, ca măsură de precauţie, în cazul în care ar fi în continuare contagios.

Joe Biden a refuzat să amâne date celui de-al doilea duel, aşa cum propunea echipa lui Trump.

A treai dezbatere este prevăzută în continuare la 22 octombrie, la Nashville, în Tennessee.

Candidatul democrat a declaart joi ca Donald Trump să se testeze înaintea acestui nou duel, ”din decenţă”. Însă a adăugat că el va da curs consemnelor organizatorilor independenţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.