Preşedintele american Donald Trump şi-a reiterat duminică încrederea în dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, în pofida recentelor teste de armament efectuate de Phenian, în a doua zi a vizitei sale de stat în Japonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea unei partide de golf cu premierul japonez Shinzo Abe, Trump a postat pe Twitter un mesaj cu privire la acest dosar, cu intenţia aparentă de a calma tensiunile.

”Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, ceea ce i-a deranjat pe unii în ţara mea şi pe alţii, dar nu pe mine”, a scris Trump.

El se referă astfel la declaraţii ale consilierului său pe probleme de securitate naţională, John Bolton, care a apreciat sâmbătă că cele două teste de rachetă cu rază scurtă de acţiune efectuate la începutul lui mai de către Phenian - pentru prima oară după un şi jumătate - constituie ”fără vreo îndoială” o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

”Voi avea încredere în preşedintele Kim că-şi va respecta promisiunea faţă de mine”, a insistat locatarul Casei Albe.

Un prim summit istoric între cei doi, în iunie 2018, la Singapore, s-a încheiat cu o declaraţie comună care evocă ”denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, o formulare vagă şi care le permite celor două părţi  să facă interpretări foarte diferite. Însă al doile summit, la Hanoi, în februarie, s-a soldat cu un fiasco răsunător.

COMERŢ, NU PÂNĂ ÎN VARĂ

Subiectul urmează probabil să fie abordat în cursul unor discuţii oficiale prevăzute între Trump şi Abe, care vor aborda totodată problema comerţului, în contextul în care Statele Unite - prima economie mondială - şi Japonia - a treia - încearcă să ajungăla un acord bilateral.

Însă nu este aşteptat vreun anunţ în acest sejur. ”Am avansat mult în negocierile noastre”, însă ”esenţialul va aştepta” după alegerile senatoriale, prevăzute în iulie în arhipelagul nipon, a avertizat Trump. Zvonuri îi atribuie lui Abe intenţia de a convoca, de asemenea, alegeri legislative anticipate.

Încă de la sosirea sa pe teritoriul japonez, sâmbătă, Trump a călcat strâmb, denunţând schimburi comerciale în opinia sa dezechilibrate, în avantajul Japoniei.

Ele au să devină ”un pic mai drepte”, a apreciat el în faţa unei audienţe de CEO japonezi, inclusiv din sectorul auto, referindu-se la negocierile în curs.

Înainte de întâlnirea sa, luni, cu noul împărat Naruhito - momentul culminant al vizitei -, duminica este consacrată unei consolidări, în destindere, a relaţiilor între cele două ţări şi ”prieteniei” între cei doi lideri ai acestora.

Pe o căldură zdrobitoare şi sub un cer fără nori, Trump şi Abe au jucat o partidă de golf la clubul de golf Mobara, în prefectura Chiba, în apropiere de Tokyo.

Abe, purtând pantaloni albi şi o bluză sport albastră, a urcat la volanul maşinii de golf pentru a-şi însoţi oaspetele, care a purtat pantaloni negri, un pulover roşi şi o şapcă roşie cu inscripţia ”USA”.

Premierul japonez a postat apoi pe Twitter un selfie în care zâmbesc larg amândoi.

ARUNCAREA CU PERNE, INTERZISĂ

După golf, cei doi au participat la finala Turneului de sumo în curs la Tokyo, iar Trump a înmânat ”Cupa prezidenţială”, de aproximativ 30 de kilograme şi 1,4 metri înălţime, învingătorului, japonezul Asanoyama.

Însoţit de soţia sa, Melania, el a asistat la câteva confruntări între coloşi în această luptă tradiţională, după ce şi-a făcut intrarea în aplauzele publicului în imensa incintă de peste 10.000 de locuri, Ryogoku Kokugikan.

 

Foarte serios în timpul luptelor, el s-a destins în arenă, în care a intrat în papuci, care i-au fost furnizaţi cu această ocazie.

Acest adevărat templu al sumo a fost plasat sub măsuri de securitate stricte, iar spectatorii au fost supuşi unor controale stricte.

Câteva persoane au agitat steaguri americane mici la sosirea coloanei.

Însă poliţia a respins anterior, la distanţă, o mână de manifestanţi care purtau o banderolă şipancarte cu insulte la adresa preşedintelui american, a constatat un fotograf AFP.

Fanii au fost avertizaţi că este interzis să arunce cu perne - aşa cum vrea tradiţia, atunci când un mare campion, un  "yokozuna", este răstunat de către adversarul său, de frica să nu-l lovească, din neatenţie, pe şeful statului american.

Unii s-au încruntat, însă la intrare mulţimea era entuziasmată. ”Este o icazie extrem de rară. El degajă o aură, este în altă categorie”, a declarat Masamitsu Kurokawa, în vârstă de 56 de ani.

”Aş vrea să vă mulţumesc. A fost o seară incredibilă la sump”, şi-a exprimat entuziasmul Donald Trump, mai târziu, aşezat la tejgheaua unui restaurant alături de soţia sa şi cuplul Abe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.