Retragerea trupelor americane din Siria va fi ”lentă” a reconfirmat luni Donald Trump, reafirmându-şi succesul împotriva Statului Islamic (SI) în regiune, care-i justifică, în opinia sa, această decizie militară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statul Islamic practic a dispărut, noi ne trimitem lent trupele acasă, pentru ca să se întparcă la familiile lor, luptând în acelaşi timp împotriva a ceea ce a mai rămas din SI”, a scris preşedintele american pe Twitter, după ce a anunţat recent retragerea tuturor celor aproximativ 2.000 de militari americani staţionaţi în prezent în nordul Siriei.

Aceste trupe, în principal forţe speciale, luptă împotriva SI şi formează forţe locale în zone recucerite de la jihadişti.

Trump face această dedclaraţie după ce unul dintre apropiaţii săi, senatorul republican Lindsey Graham - care consideră retragerea trupelor americane o eroare - s-a declarat duminică ”asigurat” în acest dosar, în urma unei întâlniri cu miliardarul republican.

”Preşedintele înţelege că avem nevoie să ne terminăm treaba”, a declarat el.

”Vom încetini lucrurile în mod inteligent”, a adăugat Graham.

”Dacă altcineva decât Donald Trump a făcut ceea ce fac eu în Siria, care era un bazar infestat de SI când am devenit eu preşedinte, va fi erou naţional”, a apreciat luni, pe Twitter, Trump.

”Rezultatele sunt MULT MAI BUNE decât ce-am prezis eu”, a adăugat el.

Locatarul Casei Albe a anunţat săptămâna trecută că a evocat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan "retragerea lentă şi extrem de coordonată a trupelor americane din regiune”.

HOLLANDE AVERTIZEAZĂ CU PRIVIRE LA O ”RECRUDENSCENŢĂ A TERORISMULUI” ÎN CAZUL UNEI OFENSIVE TURCE ÎN SIRIA

Fostul preşedinte francez François Hollande a evocat duminică ”sacrificiul mare” al kurzilor în lupta antijihadistă în Siria şi a avertizat cu privire la o ”recrudescenţă a terorismului” în cazul în care devin ţinta unei noi ofensive turce.

Kurzii au jucat un ”rol major” în confruntările armate cu SI, ”cu susţinerea coaliţiei (internaţionale), deci a Franţei”, a subliniat el într-un comunicat difuzat la finalul unei întâlniri cu Khaled Issa, reprezentantul în Franţa al Rojava - federaţia autonomă condusă de kurzi în Siria.

”Contribuţia kurzilor în Siria la lupta împotriva terorismului a fost plătită cu sacrificii umane mari”, a subliniat Hollande.

Fostul şef de stat francez, care a angajat armata franceză contra SI, şi-a exprimat temerea faţă de o ”reaprindere a conflictului” în urma deciziei unilaterale a lui Donald Trump de a retrage cei aproximativ 2.000 de militari staţionaţi în Siria şi de ameninţarea unei noi intervenţii turce în teritorii aflate sub controlul kurd.

”Aceste ameninţări, dacă sunt urmate de efecte, ar avea cpnsecinţe dramatice asupra populaţiei, ar pune în discuţie un aliat al Franţei în lupta împotriva Daech (acronimul arab al SI) şi ar declanşa o recrudescenţă a terorismului dincolo de Siria”, subliniază el în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.