Preşedintele american Donald Trump a reafirmat miercuri că nu exclude nicio pistă cu privire la Venezuela şi a subliniat că preşedintele Nicolas Maduro comite o ”greşeală teribilă” prin faptul că împiedică ajutorul umanitar internaţional să intre într-o ţară în criză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există diverse soluţii, diverse opţiuni. Noi studiem toate opţiunile”, a declarat Donald Trump în Biroul Oval, unde l-a primit pe omologul său columbian Ivan Duque.

Cei doi şefi de stat - alături de soţiile lor, Melania Trump şi Maria Ruiz - au insistat asupra convergenţei opiniilor pe care le au.

Locatarul Casei Albe, întrebat dacă are un ”plan B” în cazul în care Maduro hotărăşte să se menţină la putere cu orice preţ, a răspuns că ”am întotdeauna un plan B şi C şi D şi E şi F”, fără să ofere alte precizări.

Înfruntarea dură - politică şi diplomatică - între Washington şi Caracas se concentrează de-acum asupra ajutorului umanitar de urgenţă - alimente şi medicamente - trimis de Statele Unite şi care se acumulează în depozite în Columbia, o ţară care se învecinează cu Venezuela.

Preşedintele Nicolas Maduro - care neagă vreo foamete în ţara sa - consideră că acest ajutor - pe care-l respinge - este doar un ”show politic” înaintea unei intervenţii militare a Washingtonului.

Opozantul Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte, îşi multiplică iniţiativele pentru ca ajutorul să poată intra în ţară.

”Am mult respect faţă de cel care este, pentru mulţi oameni, adevăratul preşedinte al Venezuelei. El este foarte curajos”, a subliniat Trump.

Aşezat alături de el, Duque a insistat asupra necesităţii menţinerii presiunii asupra regimului Maduro.

”Preşedintele Guaido beneficiază de o susţinere puternică, iar noi trebuie să-i dăm o susţinere şi mai marcată (...), pentru ca el să poată încheia cu bine tranziţia în Venezuela”, a declarat el.

”Eu cred că această dictatură îşi atinge sfârşitul”, a apreciat columbianul.

”RĂZBOI ECONOMIC”

Podul Tienditas, care asigură o legătură între Columbia şi Venezuela este blocat, de săptămâna trecută, de două containere şi o cisternă depuse de militari venezueleni.

Juan Guaido a dat asigurări marţi că ajutorul va intra în ţară la 23 februarie, adică la o lună după ce s-a proclamat preşedinte interimar.

El a cerut celor aproximativ 250.000 de voluntari înscrişi să participe la transportarea ajutoarelor stocate la frontieră să fie pregătiţi să ”formeze caravane”.

Într-o încercare de a sparge unitatea armatei, opozantul a oferit o amnistie militarilor care l-ar dezavua pe şeful statului şi i-a avertizat că blocarea ajutoarelor ar constitui o ”crimă împotriva umanităţii”.

Strigând ”Libertate!” şi ”Guaido!”, zeci de mii de manifestanţi, care agitau steaguri venezuelene, s-au adunat marţi, în toată ţara, pentru a spori presiunea supra armatei - un sprijin hotărâtor al Guvernului -, pentru ca ea să lase acest ajutor să intre în ţară.

Nicolas Maduro, care dezminte existenţa unei urgenţe umanitare, aruncă vina penuriilor asupra sancţiunilor americane şi unui ””război economic  purtat de dreapta. ”Venezuela nu este o ţară în care să domească foametea”, a dat el asigurări într-un interviu pentru BBC, difuzat marţi.

Prima fază a asistenţei nord-americane include alimente neperisabile, produse de igienă şi medicamente de urgenţă, care pot răspunde nevoilor a 39.000 de persoane timp de zece până la 90 de zile, potrivit Ambasadei Statelor Unite în Columbia.

Pe scena internaţională, Moscova este în continuare vocală şi îşi marchează dezacordul cu Washingtonul.

Într-o convorbire la telefon, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov l-a avertizat pe omologul său american Mike Pompeo împotriva oricărui ”recurs la forţă” în Venezuela.

Audiat în Congres, Elliott Abrams, emisarul american pentru Venezuela, s-a arătat foarte rezervat pe tema unei eventuale intervenţii militare americane.

”Eu nu văd niciun motiv” pentru aşa ceva, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.