Fostul avocat al lui Donald Trump a înregistrat o conversaţie - fără ca acesta din urmă să ştie - în care cei doi vorbeau despre o plată către o fostă playmate cu care preşedintele Statelor Unite ar fi avut o relaţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această evoluţie este importantă, deoarece Michael Cohen, care a fost mult timp unul dintre pilonii anturajului lui Donald Trump şi face obiectul unei anchete federale, a declarat recent că loialitatea sa are limite.

Înregistrarea, realizată cu două luni înainte de scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016, a fost confiscată de către anchetatori FBI în cursul unei percheziţii la biroul lui Michael Cohen, a dezvăluit ziarul The New York Times.

Discuţia o viza pe fosta playmate de la revista Playboy Karen McDougal, care afirmă că a avut o relaţie ”romantică de zece luni în 2006 şi 2007” cu cel care încă nu intrase în politică la acea vreme.

Contactat de AFP, avocatul lui Michael Cohen Lanny Davis a refuzat să facă vreun comentariu.

Existenţa înregistrării a fost confirmată mai multor publicaţii de către alt avocat al lui Donald Trump, fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani, care a declarat că până la urmă nu s-a făcut nicio plată.

În virtutea unor elemente cunoscute din această conversaţie, se pare că înregistrarea nu prezintă, în ea însăşi, vreun risc juridic pentru Donald Trump, în măsura în care plata nu a fost făcută vreodată.

Însă ea se înscrie în cadrul anchetei FBI, care caută să stabilească dacă o posibilă utilizare a unor fonduri în timpul campaniei prezidenţiale în vederea plătirii unor foste presupuse cuceriri ale lui Donald Trump ar putea să constituie o infracţiune la reglementările electorale.

Michael Cohen este vizat în prezent de o vastă anchetă FBI, care ar putea conduce la declanşarea unor urmăriri.

Ea a fost lansată în parte la cererea procurorului special Robert Mueller, care anchetează cu privire la o presupusă complicitate între echipa lui Trump şi reprezentanţi ruşi în campania prezidenţială din 2016.

AMENINŢAREA COHEN LA ADRESA LUI TRUMP

Michael Cohen este prezentat cu regularitate mai degrabă drept braţul lui Donald Trump, decât avocatul său.

Avocatul a recunoscut în mod public că i-a plătit 130.000 de dolari actiţei porno Stormy Daniels, în noiembrie 2016, cu scopul de a-i cumpăra tăcerea asupra unei relaţii sexuale pe care ea ar fi avut-o cu preşedintele în 2006.

De o fidelitate fără cusur faţă de Donald Trump, Michael Cohen a dat însă un prim semnal cu privire la faptul că loialitatea sa are limite.

”Eu îi sunt fidel soţiei mele şi fiului meu şi voi mereu”, a declarat el într-un interviu acordat postului ABC, la începutul lui iulie. ”Eu îmi plasez familia şi ţara în prioritate”.

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, se profilează de-acum eventualitatea unei colaborări a lui Michael Cohen cu justiţia, care ar putea să scoată la iveală elemente compromiţătoare pentru preşedinte.

Potrivit New York Times, Cohen ar fi fost consultat, de asemenea, de patronul de presă David Pecker pe tema mărturiei lui Karen McDougal.

The National Enquirer, un titlu-far al grupului lui David Pecker, a acceptat să cumpere exclusivitatea acestei confesiuni cu suma de 150.000 de dolari.

Revista The New Yorker scrie, pe baza unor mărturii anonime, că Pecker şi National Enquirer au ales până la urmă să nu o publice, pentru a-l apăra pe Donald Trump, ceea ce cei vizaţi dezmint.

În cadrul anchetei FBI, Michael Cohen a cerut ca documente confiscate de către poliţia federală să fie scoase din dosar, pentru că eşe ţin de confidenţialitatea relaţiei dintre avocat şi clienţii săi.

Expertul independent desemnat de tribunalul federal din New York, însărcinat cu dosarul, a apreciat joi că aproximativ o treime din cele 4.000 de documente vizate pot să fie introduse în dosar.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.