Fostul preşedinte american Donald Trump a avertizat în weekend, la Convenţia anuală republicană (CPAC), la Washington, că el este singurul candidat la preşedinţie capabil să salveze Statele Unite de democraţii ”belicişti”, dar şi de ”fanatici şi imbecili” din propriul Partid Republican, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a invocat o naţiune în genunchi şi a apreciat că americanii se află în centrul ”unei lupte epice pentru salvarea ţării noastre de persoanele care o detestă”, în ultima zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), o mare convenţie politică, organizată săptămâna trecută la periferia Washingtonului.

Miliardarul, care şi-a anunţat în noiembrie candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024, a vorbit timp de aproape oră şi 40 de minute şi nu a iertat pe nimeni, inclusiv tabăra sa.

”AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL”

”Avem un Partid Republican condus de nişte monştri, neoconservatori, mondialişti, partizani fanatici ai deschiderii frontierei şi imbecili”, a apreciat el, citând mai mulţi oameni de la vârful partidului.

Alegătorii americani, a declarat Trump, sunt obosiţi de ”dinastii politice înrădăcinate în cele două partide (republican şi democrat), interese particulare putrede, politicieni îndrăgostiţi de China” şi partizani ai ”războaielor externe fără sfârşit”.

”Vom avea un al treilea război mondial dacă nu se întâmplă ceva rapid”, a avertizat el, după ce a dezaprobat în mod deschis ajutorul american acordat Ucrainei.

”Eu sunt singurul calndidat care poate face această promisiune: voi împiedica al treilea război mondial”, a dat asigurări fostul şef de stat, înfrânt de către democratul Joe Biden în 2020.

CPAC era,. până de curând, principala reuniune a liderilor conservatori din Statele Unite, însă a fost închiţită complet de mişcarea de extremă dreapta a lui Donald Trump ”Make America Great Afain” (MAGA), motiv pentru care experţii numesc acum convenţia ”MAGApalooza”.

NEMULŢUMIRI

”Vom termina ceea ce am început”, a spus Donald Trump mulţimii, care i-a răspuns scandând ”Încă patru ani, încă patru ani!”.

Ediţia din 2023 a CPAC a fost marcată de numeroase luări de cuvânt ale unora dintre cei mai angajaţi trumpişti din ţară, în contextul în care eventualii numeroşi candidaţi în alegerile din 2024 şi lideri republicani au boicotat evenimentul.

Pertinenţa acestei reuniuni nu se mai bucură de o susţinere unanimă în rândul conservatorilor, iar la unele intervenţii sala a fost aproape goală, însă s-a umplut la loc atunci când a luat cuvântul Donald Trump.

În mare, miliardarul a repetat aceeaşi listă de teorii ale conspiraţiei despre fraude electorale şi justiţia americană, pe care o atribuie ”stângii radicale” şi pe care o exhibă la fiecare apariţie publică.

La CPAC, şepci, steaguri, farfurii şi alte articole erau propuse la vânzare, obiecte destinate aproape exclusiv susţinătorilor loiali ai lui Trump.

”EU SUNT VOCEA VOASTRĂ”

Înainte să vorbească Donald Trump, mulţi vorbitori s-au succedat pe scenaă, pentru a-şi lăuda principiile creştine şi a-şi dezvălui teoriile complotiste şi retorică antitranssexuală.

Guvernatorul republican din Florida Ron De Santis şi fostul vicepreşedinte al lui Donald Trump Mike Pence nu au participat la acest eveniment, scutindu-se astfel de huiduielile fanilor fostului preşedinte.

Însă mulţimea a huduit-o în mai multe rânduri pe singura sa rivală republicană care a ibtra în cursa la fotoliul de la Casa Albă, Nikki Haley, înainte şi după apariţia acesteia la convenţie, vineri.

”Nu vor fi nişte alegeri drepte”, a declarat AFP antreprenorul complotist trumnpist Mike Lindell, referindu-se la alegerile prezidenţiale din 2024.

”Dar atunci când 90% dintre oamenii din această ţară îl vor pe Donald Trump, el ar trebui să câştige oricum, chiar şi în nişte alegeri strâmbe”, a apreciat el.

Înainte să urce pe scenă, Donald Trump a declarat că s-a clasat primul în sondajul de opinie al Convenţiei în rândul liderilor republicani, cu 62% dintre voturi, devansându-l cu mult pe rivalul său Ron De Santis, care a obţinut doar 20% dintre sufragii.

”În 2016, am declarat: eu sunt vocea voastră. Azi adaug: eu sunt vocea voastră războinică. Eu sunt dreptatea voastră. Iar celor lezaţi şi trădaţi (le transmit): eu sunt răzbunarea voastră”, a spus Donald trump într-o sală înţesată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.