Preşedintele Donald trump a confirmat vineri, într-o conferinţăde presă în grădina casei Albe, că decretează ”urgenţa naţională” cu scopul de a debloca finanţări suplimentare în vederea construirii zidului său la frontiera cu Mexicul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Democraţii văd în această iniţiativă un abuz al puterilor prezidenţiale şi s-au declarat pregătiţi să o conteste în justiţie.

Aleşi republicani şi-au exprimat, la rândul lor, nemulţumirea.

”Nicio criză nu justifică să încălcăm Constituţia”, a scris pe Twitter Marco Rubio.

În decembrie şi ianuarie, înfruntarea între Trump - care cerea 5,7 miliarde de dolari pentru proiectul său de ridicare a unui zid la frontiera cu Mexicul - şi democraţi - în prezent majoritari în camera Reprezentanţilor, care refuză alocarea acestor fonduri - a condus la închiderea parţială a administraţiilor federale timp de 35 de zile, un ”shutdown” record în istoria ţării.

Un compromis între cele două tabere - adoptat joi în Congres - propune deblocarea sumei de 1,37 de miliarde de dolari în vederea finanţării construirii a 88,5 kilometri de ”noi bariere fizice” la frontieră.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Casa Albă a identificat suma de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, deja alocată, care poate fi reorientată către proiectul lui Trump în cadrul acestei ”urgenţe naţionale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.