Ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu anunţă vineri, la BFMTV-RMC, că nu se pune problema unei trimiteri a unor trupe combatante la sol” în Ucraina, la o săptămână după declaraţii controversate în acest sens ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, subliniind că şeful statului francez nu s-a pronunţat în favoarea unei ”cobeligeranţe” la Conferinţa Internaţională de la Paris, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Între transferul de armament aşa cum îl cunoaştem azi şi cobeligeranţă, adică războiul direct cu Rusia, oare am încercat totul?”, a întrebat el retoric.

”NU MAI SUNTEM ÎN ACEEAŞI SITUAŢIE”

Sébastien Lecornu a schiţat apoi câteva piste, evocând ”scheme ale unei prezenţe militare în vederea deminării şi formării militarilor ucraineni pe teritoriul ucrainean”.

”Nu mai suntem în aceeaşi situaţie ca acum doi ani”, la începutul războiului, a subliniat ministrul, citând rezultateke ”contraofensivei” ucrainene, asasinarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, ameninţările pe care le reprezintă Rusia la adresa tuturor democraţiilor europene prin ”interacţiuni agresive în domeniulcibernetic” sau ”ajutorul militar blocat în Congresul” Statelor Unite.

La 26 februarie, Emmanuel Macron aprecia, la o Conferinţă Internaţională, la Paris, la care au luat parte şefi de stat şi de guverne că trimiterea unor trupe la sol ”nu trebuie să fie exclusă”.

Majoritatea aliaţilor Kievului s-au distanţat de această poziţie, dar şi opoziţia din Franţa.

UN ”CONSENS” ASUPRA MAI MULTR PROPUNERI

”Acest lucru nu este consensual, dar nu trebuie să excludem nimic, din principiu”, declara Emmanuel Macron, potrivit lui Sébastien Lecornu, care precizează că preşedintele francez îi răspundea astfel ”liderului sloven” care a declarat că ”nu se pune problema trimiterii unor trupe la sol”.

Însă ”multe propuneri s-au bucurat de consens”, a ţinut să sublinieze Sébastien Lecornu, care a enumerat opt, în domeniul ”civil” sau ”mai mult militare”, de exemplu ”producţia pe teritoriul ucrainean”, ori privind ”apărarea cibernetică”.

Emmanuel Macron a continuat, săptămâna aceasta, să-şi apere poziţia şi le-a cerut aliaţilor ”să nu fie laşi”, marţi, în Cehia, după care şi-a asumat declaraţiile cu privire la trimiterea de trupe în faţa liderilor partidelor franceze, joi, apreciind că nu există ”nicio limită”, ”nicio linie roşie” în susţinerea Ucrainei de către Franţa.

DEZBATERE ÎN PARLAMENT

”Poziţia preşedintelui, este a unui răspuns proporţional având în vedere înăsprirea rusă, fără nicio escaladare”, declara BFMTV anturajul lui Emmanuel Macron în marja acestei reuniuni.

Opoziţia franceză a respins însă o poziţie ”iresponsabilă” şi ar putea să-şi prezinte dezacordul în cadrul unei dezbateri în Parlament, săptămâna viitoare, urmat de un vot cu caracter neconstrângător - marţi în Adunarea Naţională, iar miercuri în Senat.

Parlamentul drancez urmează să se exprime prin vot asupra unui acord de securitate bilateral încheiat cu Ucraina la jumătatea lui februarie, însă declaraţiile controversate ale şefului staului urmează să fie amplu dezbătute.

”Există un pic de discurs dublu la anumite formaţiuni politice”, a aracat la BFMTV-RMC Sébastien Lecornu.

”Trebuie (ca ucrainenilor) să li se dea arme, dar nu prea multe. Apoi, când vine vorba despre aderarea Ucrainei la Uniunea Euroepană (UE) sau la NATO, eh, este nu, Deci, de fiecare dată când există un instrument de ajutare a Ucranei, el este mai întâi respins”, a acuzat el.

Acest lucru este ”un adevărat serviciu pe care unii din opoziţia politică pot să-l facă Rusiei, acceptând imediat să respingă orice raport de forţă, oricare ar fi el”, a reproşat ministrul francez al Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.