Un tribunal de la Moscova a prelungit vineri cu două luni, ca în noiembrie, - până la 30 martie - detenţia provizorie a lui Evan Gershkovich, un jurnalist american de la Wall Street Journal (WSJ) arestat la sfârşitul lui martie 2023 în Rusia şi acuzat de ”spionaj”, o acuzaţie respinsă de apărarea acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Perioada de detenţie a lui Evan Gershkovich (...) a fost prelungită cu două luni (...) până la 30 martie 2024”, anunţă într-un comunicat publicat pe Telegram serviciul de presă al Tribunalului Lefortovski.

Şedinţa a avut loc cu uşile închise.

Tribunalul a difuzat o înregistrare video în care jurnalistul în vârstă de 32 de ani ascultă cu braţele încrucişate, într-o cuşcă de sticlă, hotărârea citită de o judecătoare.

El a fost adus la tribunal cu un furgon alb, iar apoi a fost escortat pe jos de către un bărbat care purta cagulă şi poliţişti, a constat un fotograf AFP la faţa locului.

Evan Gershkovich, un jurnalist WSJ care a lucrat şi pentru AFP la Moscova, în trecut, a fost arestat de către Serviciile ruse securitate (FSB) în timpul unui reportaj la Sankt Petersburg, în Ural, în martie 2023.

El este acuzat de spionaj - o infracţiune pasibilă de 20 de ani de închisoare, însă respinge acuzaţiile, a fel ca Statele Unite, ziarul, apropiaţii şi familia acestuia.

Rusia nu şi-a susţinut niciodată acuzaţiile şi nu a prezentat niciodată elemente de probă, iar întreaga procedură a fost clasificată drept secretă.

În ultimii ani, mai mulţi cetăţeni americani au fost arestaţi sau condamnaţi la pedepse grele în Rusia.

Washingtonul, care susţine Kievul împotriva armatei ruse de aproape doi ani, acuză Moscova de faptul că vrea să-i elibereze în schimbul unor deţinuţi ruşi din Statele Unite.

La jumătatea lui decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin declara că ”speră” la un acord în vederea unei eliberări a lui Evan Gershkovich şi a altui american, Paul Whelan, un fost puşcaş marin încarcerat în Rusia din 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.