Legendarul Jeep 4x4 Cherokee, în vârstă de aproximativ o jumătate de secol, ar putea să fie nevoit să-şi schimbe numele, după ce şeful tribului amerindian cu acelaşi nume a anunţat că a venit vremea ca întreprinderile şi echipele sportive din Statele Unite să înceteze să folosească numele tribului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful tribului Cherokee, Chuck Hoskin Jr, ”a transmis grupului că nu tolerează folosirea numelui «Cherokee» de către întreprindere”, a confirmat luni pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribului.

El a transmis acest lucru producătorului jeepului - grupul Stellantis -, rezultat în urma fuziunii grupurilor francez PSA şi italiano-american Fiat Chrysler prin videoconferinţă, la 29 ianuarie.

Contactat de AFP, constructorul de automobile nu a reacţionat imediat.

”Cred că a venit timpul în această ţară ca întreprinderile şi echoipele sportive să retragă numele, imaginile şi mascotele amerindiene de pe produsele, maiourile şi echipe”, sublinia şeful Cherokee într-o declaraţie transmisă la 14 ianuarie revistei americane Car and Driver.

”Sunt sigur că aceste lucruri sunt bine intenţionate, dar nune onorează să ni se înscrie numele pe o parte a unei maşini”, a deplâns el.

Jeep a lansat acest vehicul cu tracţiune integrală în 1974, iar mai multe modele i-au sucedat de atunci.

”Cea mai bună modalitate de a ne onora este să se înveţe mai mult despre Guvernul nostru, despre rolul nostru în această ţară, despre istoria noastră, cultura noastră şi limba noastră şi să se poarte un dialog constructiv cu triburile recunoscute de către Guvernul federal cu privire la propritatea culturală”, sublinia Chuck Hoskin Jr.

Echipa de fotbal american de la Washington şi cea de baseball din Cleveland şi-au abandonat recent, în urma unor presiuni, numele împrumutate de la triburi amerindiene - Redskins şi, respctiv Indians.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.