Poliţia ucraineană i-a eliberat pe toâi pasagerii unui autobuz, luaţi ostatici la Luţk, în vestul Ucrainei, de către un bărbat înarmat care a deschis focul asupra poliţiştilor şi care spunea că a ascuns o bombă în oraş, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toţi ostaticii sunt liberi!”, şi-a exprimat marţi satisfacţia, într-un mesaj postat pe Facebook, adjunctul ministrului ucrainean de Interne Anton Gheraşcenko.

Autorităţile ucrainene au anunţat iniţial că aproximativ 20 de pasageri au fost reţinuţi timp de mai multe ore în autobuz, în acest oraş cu aproximativ 200.000 de locuitori, situat la 400 de kilometri vest de Kiev, în timp ce poliţia şi răpitorul purtau negocieri ”tensionate”, potrivit forţelor de ordine.

Însă, după eliberare, s-a dovedit că era vorba despre 13 ostatici.

”În total 13 persoane au fost luate ostatice”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, la Luţk, ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov.

Atacatorul a eliberat mai întâi o femeie în vârstă, un adolescent şi o tânără, în urma unei convorbiri la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei purtătoare de cuvânt a preşedinţiei, Iulia Mendel.

Ceilalţi ostatici au fost eliberaţi ulterior, în urma unei operaţiuni a Forţelor speciale şi poliţiei, potrivit serviciilor ucrainene de securitate SBU.

”S-A TERMINAT!”

Răpitorul s-a predat poliţiei, potrivit Ministerului de Interne.

”S-a terminat!”, şi-a exprimat satisfacţia într-un mesajpostat pe Twitter ministrul de Interne Arsen Avakov, care a publicat o imagine cu atacatorul culcat pe jos, încătuşat, alături de membri ai Forţelor speciale.

”Nu am pierdut pe nimeni”, a subliniat într-un mesajpostat pe Facebook Zelenski.

Din cauza acestei luări de ostatici, poliţişti puternic înarmaţi au fost desfăşuraţi în apropierea autobuzului, dar şi un vehicul blindat, potrivit unui jurnalist AFP.

O anchetă cu privire la un ”atentat” a fost deschisă.

Răpitorul, un fost deţinut, a tras asupra forţelor de ordine, a deschis focul asupra unei drone care survola autobuzul şi a aruncat în stradă un pachet exploziv şi o grenadă care, din fericire” nu a explodat, potrivit poliţiei ucrainene.

El a dat asigurări că a ascuns ”în alt loc un dispozitiv exploziv care poate fi detonat de la distanţă”, potrivit Parchetului General ucrainean.

Potrivit lui Gheraşcenko, bărbatul a sunat poliţia şi s-a prezentat ca fiind Maxim Plohoi - un pseudinim care poate fi tradus ”Maxim cel rău”.

Atacatorul a refuzat ca ostaticii să primească mâncare sau apă şi că nu i-a lăsat la toaletă.

Poliţia naţională ucraineană a dat asigurări că a primit informaţii potrivit cărora bărbatul ”urma un tratament psihiatric”, însă ministrul de Interne Arsen Avakov a dezminţit această informaţie.

Pe Telegram, poliţia ucraineană a difuzat o înregistrare video în care apare un bărbat înarmat cu un pistol mitralieră, care poza în faţa unei camere de luat imagini, posibil atacatorul înainte să ia ostatici.

Mai târziu, atacatorul a fost identificat ca fiind Maxim Krivoş, un cetăţean ucrainean în vârstă de 44 de ani, originar din regiunea rusă Orenburg, condamnat în două rânduri cu privire la ”banditism”, ”fraude” şi sechestrare şi care a ispăşit zece ani de închisoare în Ucraina.

ZELENSKI ACŢIONEAZĂ

Mesaje postate pe reţele de socializare sub numele de ”Maxim Plohoi” au arătat că era înarmat - cu explozivi - şi că ”se opune sistemului” şi cerea ca cele mai importante personalităţi din ţară, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski să posteze mesaje pe reţele de socializare în care să-şi păteze imaginea sau să se comporte în mod ridicol.

Potrivit ministerului ucrainean de Interne, aceste conturi aparţin răpitorului. Unul dintre ele, pe Twitter, a fost dezactivat ulterior.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat marţi seara o imagie pe Facebook în care a îndeplinit o cerere a răpitorului şi în care îndeamnă ”toată lumea să se uite la filmul Earthlings din 2005” - un documentar american despre rele tratamente aplicate unor animale în vederea domesticirii.

Ucraina, o fostă republică sovietică, se confruntă cu o proliferare a armamentului deţinut în mod ilegal, o problemă exacerbată după izbucnirea în 2014 a unui război cu separatişti proruşi în estul ţării.

În 2017, poliţia a eliberat 11 ostatici luaţi de un bărbat înarmat în sediul unui oficiu poştal în oraşul Harkov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.