Treisprezece persoane au fost arestate marţi, în Belgia, în cadrul unei anchete a unui judecător antiterorist care suspectează faptul că o grupare ”se dezvoltă în cadrul mişcării salafiste jihadiste”, a anunţat parchetul federal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste arestări, operate în cursul a 13 percheziţii, la Antwerpen (nord), vizează ”o mai bună înţelegere a activităţilor” acestui grup, anunţă parchetul într-un comunicat.

Parchetul nu face precizări cu prvire la activităţile suspecte care au condus la această operaţiune.

Cei 13 bărbaţi arestaţi urmează să fie prezentaţi, în termen de 48 de ore, în faţa unui judecător, care să decidă cu privire la încarcerarea sau nu a acestora.

Operaţiunea, care s-a desfăşurat ”fără incidente”, a moblizat aproximativ 100 de agenţi din cadrul Poliţiei Judiciare federale.

Ea face parte din cadrul unei anchete lansată cu mai multe luni în urmă de către un judecător de instrucţie antiterorist de la Antwerpen, potrivit pachetului.

”Un grup din Antwerpen pare să se dezvolte în cadrul mişcării salafiste jihadiste”, afirmă parchetul în comunicat.

După atentatele de la Paris, la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, oraşele belgiene Bruxelles, Molenbeek şi Antwerpen au fost arătate cu dgetul ca baze din spatele liniei frontului ale jihadismului internaţional.

La Antwepen s-a ancorat gruparea Sharia4Belgium, care promova jihadul în 2010, când a apărut, din cadrul căreia mai mulţi membri s-au dus să lupte în Siria.

Fostul lider al grupări de origine marocană Fouad Belkacem a fost condamnat în 2015 la 12 ani de închisoare în Belgia, iar apoi i s-a retras cetăţenia belgiană, în 2018.

Sharia4Belgium a fost dizolvată, însă justiţia belgiană se teme că poate fi o sursă de inspiraţie a unor islamişti.

Ancheta franceză a relevat că atacatori erau originari din Molenbeek şi că atacurile teroriste din Franţa au fost pregătite în mare parte pe teritoriul belgian.

Belgia a devenit, la rândul său, o ţintă, la câteva zile după arestarea la Bruxelles a lui Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor de la Paris, unde este judecat în prezent.

La 22 martie 2016, capitala belgiană a fost ţinta unui dublu atentat, revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI). Kamikaze din aceeaşi celulă jihadistă care a atacat la Paris au acţionat precipitat şi s-au detonat pe aeroportul de la Zaventem şi la metrou, omorând peste 32 de oameni şi rănind alţi peste 340.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.