Trei bărbaţi inculpaţi de terorism au compărut miercuri într-un tribunal, la Londra, unul dintre ei pentru că ar fi urzit un plan de asasinare a premierului britanic Theresa May, iar altul deoarece ar fi vrut ca prinţul George să fie o ţintă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Husnain Rashid, un britanic în vârstă de 31 de ani, arestat pe 22 noiembrie, este acuzat că a publicat pe mesageria sa criptată Telegram informaţii susceptibile să fie folosite în comiterea unor atentate vizând ţinte potenţiale precum stadioane, dar şi împotriva prinţului George, în vârstă de patru ani, cu care a publicat o fotografie şi adresa şcolii.

Potrivit acuzării, el plănuia de asemenea să se ducă în Siria pentru ca să lupte în cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Magistrata şefă Emma Arbuthnot a dispus ca acesta să fie plasat în detenţie pe timpul audierii, în cursul căreia el s-a mulţumit să-şi spună identitatea, la fel ca ceilalţi doi bărbaţi care au compărut miercuri în alt caz de terorism.

Cei trei bărbaţi urmează să se prezinte din nou în justiţie, la tribunalul penal Old Bailey, la Londra, pe 20 decembrie.

Naa'imur Zakariyah Rahman, în vârstă de 20 de ani, este acuzat că a prevăzut să detoneze un bagaj la sediul Guvernului, pe Downing Street, şi să încerce, după aceea, să intre în clădire, ”în vederea uciderii premierului”, a declarat procurorul Mark Carrol în cursul unei audieri care a durat mai puţin de zece minute.

El a prevăzut să folosească o centură de explozivi, o bombă lacrimogenă şi un cuţit, a declarat procurorul în faţa magistraţilor tribunalului de la Westminster.

El este acuzat, de asemenea, de pregătirea unor acte teroriste şi de faptul că l-a ajutat pe alt bărbat, Mohammed Aqib Imran, în vârstă de 31 de ani, să pregătească alt atentat.

Acesta din urmă este suspectat şi el că a încercat să se alăture grupării SI, încercând să obţină un fals paşaport pentru a se duce în Libia.

Cei doi bărbaţi au fost arestaţi pe 28 noiembrie, în timp ce Rahman avea asupra sa două dispozitive explozive improvizate - inerte -, iar celălalt avea supra sa o înregistrare video realizată de Rahman.

În cursul audierii, Naa'imur Zakariyah Rahman, cu părul lung şi negru, şi-a confirmat numele şi data naşterii şi a precizat că  nu are domiciliu stabil.

”Sunt britanic din Bangladesh. Sunt cetăţean al Bangladeshului”, a declarat el referindu-se la naţionalitatea sa.

Mohammed Aqib Imran, care are părul tuns scurt şi poată barbă, a declarat că el este ”britanic pakistanez”.

Cinci atentate au fost comise în Marea Britanie începând din luna martie, dintre care patru revendicate de SI, soldate în total cu 36 de morţi şi 200 de răniţi.

Descoperirea complotului care o viza pe May a apărut în contextul în care ministrul de Interne Amber Rudd a declarat marţi că ”22 de comploturi teroriste islamiste” au fost dejucate de la asasinarea unui militar în plină stradă, la Londra, în mai 2013. Nouă dintre ele au fost dejucate de la atentatul comis în martie pe Podul Westminster şi în faţa Parlamentului.

Ministrul se exprima în faţa deputaţilor, după publicarea unui raport cu privire la gestionarea atentatelor de către poliţie şi serviciul britanic de informaţii interne MI5.

”Regatul Unit se confruntă cu o ameninţare teroristă intensă, care este multidimesnională, evoluează rapid şi operează la o scală şi un ritm nemaivăzute vreodată în trecut”, a comentat poliţia londoneză marţi.

Potrivit poliţiei, ”peste 500 de anchete în domeniul contraterorist sunt în curs în prezent, implicând peste 3.000 de persoane”.

Alte peste 20.000 de persoane au fost vizate deja de o anchetă teroristă în trecut, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.