Reprezentanta opoziţiei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a anunţat joi că pregăteşte o listă cu membri ai forţelor de ordine şi ai regimului Lukaşenko care se fac vinovaţi de violenţe şi arestări arbitrare, în vederea unor eventuale proceduri judiciare, în viitor, şi că o trimite Ucrainei, Turciei, Rusiei, statelor membre UE şi Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemn forţele de securitate să înceteze violenţa şi să se alăture poporului belarus. Dacă nu o faceţi, nu veţi scăpa de un proces şi o pedeapsă drepte”, a ameninţat Tihanovskaia într-un comunicat.

Opozanta revendică o victorie în alegerile prezidenţiale de la 9 august şi îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că a trucat acest scrutin pentru a-şi prelungi regimul, care durează de 26 de ani.

Ea a fugit în Lituania după vot, în timpul unor manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, care continuă să zguduie fosta republică sovietică.

Tihanovskaia a anunţat că lucrează la această listă împreună cu o echipă de activişti în domeniul drepturilor omului.

”Pregătim o listă cu aceşti funcţionari şi membri ai forţelor de ordine care au participat şi continuă să participe la atrocităţi ploiţiste”, a anunţat ea.

”Vom trimite această listă Ucrainei, Turciei, Rusiei, statelor membre UE şi Statelor Unite. Această listă va fi făcută publică”, a precizat opozanta.

Uniunea Europeană (UE) lucrează la impunerea unor sancţiuni celor pe care-i consideră responsabili de falsificarea votului şi reprimarea manifstanţilor.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au întocmit deja liste cu nume ale unor persoane pe care le consideră indezirabile, pe care se află numele lui Lukaşenko şi altor 29 de funcţionari de rang înalt din cadrul Comisiei Electorale, unor ministere şi poliţiei belaruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.