Premierul britanic, Theresa May, a refuzat să discute despre comerţ cu Prinţul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, în timpul întâlnirii dintre cei doi de la summit-ul G20, ea preferând să aducă în discuţie conflictul din Yemen şi asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al lui May a informat că ea a subliniat că este important ca Arabia Saudită “să ia măsuri pentru a clădi o încredere că astfel de incidente deplorabile nu vor mai avea loc iar”.

Intenţia guvernului britanic a fost ca întâlnirea lui May cu bin Salman să se concentreze strict pe aceste subiecte, conform unui oficial britanic. “Ea l-a încurajat pe prinţ să se asigure că Arabia Saudită cooperează în totalitate cu autorităţile turce şi că lucrează pentru ca investigaţiile (din Turcia şi Arabia Saudită) ajung la o concluzie acceptabilă. Pentru a se asigura că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere, este nevoie de o transparenţă totală privind ce s-a întâmplat”, a declarat purtătorul ei de cuvânt.

May a descris, înainte de întâlnirea cu prinţul saudit, crima ca fiind “teribilă” şi a declarat că comunitatea internaţională va supraveghea investigaţia saudită pentru a se asigura că este credibilă şi transparentă.

De asemenea, tot înainte de întâlnire, premierul britanic a declarat că îi va transmite prinţului saudit că este o oportunitate de a găsi o soluţie la conflictul din Yemen: “Voi încuraja toate părţile, inclusiv pe saudiţi, să se asigure că participă la viitoarele discuţii conduse de ONU la Stockholm în următoarele şi astfel vor găsi o cale, o soluţie politică pentru un viitor stabil în Yemen”.

“Este important să intrăm în contact şi să transmitem aceste mesaje în persoană. Este important că putem să ne transmitem aşteptările privind respectarea drepturilor omului şi transparenţa şi responsabilitatea. Nu aş dori să legăm aceste probleme, relaţia pe care o avem cu Arabia Saudită este ceva ce contribuie la securitatea din Marea Britanie”, a afirmat un oficial britanic, susţinând decizia lui May de a se întâlni cu bin Salman.

Prinţul Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite a avut parte de reacţii mixte la summit-ul G20. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a transmis într-o discuţie neoficială că “este îngrijorat”, însă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a salutat călduros, bătând palma cu el, înainte ca cei doi să se aşeze la masa rotundă pentru a începe prima sesiune a summit-ului. Decizia lui bin Salman de a participa la summit-ul G20 de la Buenos Aires reprezintă un risc calculat, deoarece nu este clar dacă ceilalţi lideri îl vor condamna pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în consulatul saudit de la Istanbul pe 2 octombrie, o concluzie la care ar fi ajuns conform presei şi serviciile secrete americane. May se va întâlni şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan iar oficialii Downing Street (guvernul britanic) au informat că se aşteaptă ca cei doi să discute despre progresul investigaţiei din Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.