Norvegia îşi exprimă marţi o rară iritare faţă de Suedia vecină, care nu a avertizat-o imediat cu privire la căderea accidentală a unei rachete suedeze în nordul Norvegiei, luni, din cauza unei erori de traiectorie, care nu s-a soldat nici cu victime şi nici cu pagube, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta a fost lansată luni de la Centrul Spaţial Esrange, la Kiruna, în nordul Suediei.

Ea a căzut pe un munte, în apropierea localităţii Malselv, în extremul nord norvegian, la aproximativ zece kilometri de locuinţe.

”Căderea unei rachete ca aceasta este un incident foarte grav, care poate cauza pagube importante”, avertizează Ministerul norvegian de Externe.

”Atunci când are loc o asemenea încălcare a frontierei, este crucial ca cei care se fac vinovaţi să informeze imediat autorităţile norvegiene competente pe căile adevcate”, subliniază ministerul norvegian.

Această rachetă urma să permită efectuarea unor experimente în stare de imponderabilitate, la oaltitudine de 250 de kilometri.

”Racheta a luat o traiectorie uşor mai lungă şi mai la vest decât cea prevăzută şi a atins uscatul după un zbor de 15 kilometri, în Norvegia”, anunţa luni, într-un cmunicat, organismul Swedish Space Corporation.

”Lucrări de recuperare” a rachetei ”sunt în curs”, adăuga el.

Aceste lucrări nu pot însă începe fără o autorizaţie norvegiană - care nu a fost acordată -, i-a replicat Ministerul norvegian de Externe.

Autoritatea norvegiană a Aviaţiei Civile a precizat că a aflat despre incident din comunicatul Swedish Space Corporation, publicat luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.