China a formulat o plângere oficială în urma comenzii făcute de un diplomat canadian privind un tricou pe care susţine că este inscripţionat cuvântul Wuhan, numele oraşului unde a fost descoperit SARS-CoV-2 la finalul anului 2019, peste emblema grupului hip-hop Wu-Tang Clan, iar Canada a transmis că regretă „neînţelegerea”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Logo-ul grupului american este reprezentat de litera W stilizată. Pe reţeaua chineză de socializare Weibo au circulat mesaje potrivit cărora imaginea reprezintă un liliac, fără a fi menţionat Wu-Tang Clan. Mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că liliecii au fost purtătorii de coronavirus înainte ca acesta să treacă la om.

Nu este clar cum imaginile logo-ului de pe tricou, despre care ambasada canadiană a spus că a fost creat la începutul anului trecut, au început să circule online în China.

„Suntem foarte şocaţi de asta şi am depus plângeri, cerând Canadei o anchetă amănunţită şi o explicaţie clară”, a spus luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, adăugând că SARS-CoV-2 nu ar trebui legat de o anumită ţară sau regiune.

Beijingul s-a arătat sensibil cu privire la sursa coronavirusului şi a căutat să pună sub semnul întrebării originea lui.

„Logo-ul tricoului conceput de un membru al ambasadei arată un W stilizat şi nu are intenţia de a reprezenta un liliac. A fost creat pentru echipa ambasadei care s-a ocupat de repatrierea canadienilor din Wuhan la începutul anului 2020”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Serviciului canadian de Externe pentru Reuters. „Regretăm neînţelegerea”, a mai spus el.

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa sunt tensionate de la finalul anului 2018, când China a arestat doi canadieni şi i-a acuzat de spionaj, la scurt timp după ce poliţia canadiană l-a arestat pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies, în baza unui mandat emis de SUA.

O echipă de cercetători condusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii se află zilele acestea în Wuhan (provincia Hubei) pentru a ancheta originile pandemiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.