Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a condamnat vineri asasinarea cercetătorului nuclear iranian de rang înalt Mohsen Fakhrizadeh, a denunţat un ”act terorist” şi a evocat ”indicii serioase ale rolului Israelului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Terorişti au asasinat azi un eminent om de ştiinţă iranian, Această laşitate - cu indicii serioase ale rolului Israelului - arată belicismul disperat al autorilor săi”, a scris pe Twitter Zarif.

Mohsen Fakhrizadeh, şeful departamentului de cercetare şi inovaţie din cadrul Ministerului Apărării, a murit vineri din cauza rănilor, în urma unui atac asupra vehiculului său, comis de către nişte ”terorişti  înarmaţi”, în apropiere de Teheran, a anunţat ministerul.

El a fost ”grav rănit”, după ce maşina sa a fost luată drept ţintă de către mai mulţi atacatori, care au fost atacaţi, la rândul lor, de către membri ai echipei de securitate a omului de ştiinţă, anunţă ministerul.

O echipă medicală care a intervenit la faţa locului nu a reuşit să-l reanime.

Şeful diplomaţiei iraniene a îndemnat totodată comunitatea internaţională ”să pună capăt ruşinoaselor sale poziţii ambivalente şi să condamne acest act terorist”.

Fakhrizadeh a fost catalogat de către premierul israelian Benjamin Netanyahu drept părintele programului iranului de înarmare nucleară.

Acest asasinat intervine cu mai puţin de două luni de instalarea la Casa Albă a democratului Joe Biden, preşedintele -ales în scrutinul de la 3 noiembrie în Statele Unite.

Biden intenţionează să schimbe poziţia Statelor Unite faţă de Iran, după cei patru ani ai preşedinţiei republicanului Donald trump, care a retras Eashingtonul din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear, încheiat de către Teheran cu marile puteri.

Statele Unite au restabilit apoi şi au consolidat sancţiunile impuse Republicii islamice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.