O discuţie ”cu talibanii se impune”, aprecia preşedintele francez Emmanuel Macron la Erbil, în Kurdistanul irakian, în cadrul unui turneu de două zile în Irak, în weekend, în care a efectuat o vizită la Bagdad şi apoi la Mosul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El evocă această ”discuţie” într-un interviu acordat duminică seara postului public francez de televiziune TF1, în momentul unui dialog al surzilor cu talibanii.

Macron exercită presuni, susţinut de Germania şi Regatul Unit, în vederea înfiinţării unei ”zone protejate” la Kabul, cu scopul de a continua evacuări umanitare sub egida ONU.

Însă un purtător de cuvânt al Biroului Politic al talibanilor, Suhail Shaheen, contactat de FranceInfo într-un reportaj difuzat luni, a respins aceastp eventualitate.

El denunţă această ”zonă protejată” drept un amestec şi o palmă peste faţă.

”Acest lucru nu este necesar. Afganistanul este o ţară independentă. Se poate crea o astfel de zonă în Franţa sau în Regatul Unit?”, a tunat el în engleză la postul public francez de radio.

El a subliniat de asemenea că femeile pot pleca din ţară.

”Aşa cum se întâmplă în orice ţară, el sau ea va trebui să aibă documente adecvate, paşaport, viză. Dacă dispune de acest lucru, oricine va putea părăsi Afganistanul şi se poate întoarce din altă ţară”, a declarat el.

”Încercăm, pentru că este un lucru foarte important, să redeschidem aeroportul din Kabul cât mai rapid”, a mai declarat el.

Vocea lui Suhail Shaheen este cu atât mai importantă cu cât a participat la o întâlnire a talibanilor cu o delegaţie franceză joi, la Doha, în Qatar.

”Noi avem relaţii cu Franţa. Dar aceste discuţii nu pot fi condiţionate. Cerem şi sperăm că Franţa ne va recunoaşte”, a subliniat el la France Info.

În acest dialog al surzilor, tonul lui Macron era cu totul altul în intervul pe care l-a acordat duminică TF1.

”Discuţiile nu prejudiciază o recunoaştere”, a declarat el, o declaraţie care arată că Parisul nu exclude acest lucru.

Însă Macron cere garanţii - indiferent că este vorba despre drepturile omului sau problema fameilor afgane.

Talibanii îşi multiplică declaraţiile liniştitoare cu privire la statutul social al femeilor, şi anume posibilitatea ca acestea să-şi continue studiile în noul Afganistan - cu sharia şi stindardul ”emiratului islamic” restaurate - şi promit să fie binevoitori faţăde plecarea în străinătate a cetăţenilor afgani.

Însă aceste angajamente, relativ moderate şi pur verbale, sunt contrazise dur de atentate pe aeroportul din Kabul, iar temeri cu privire la persecuţiitalibane persistă.

O echipă de experţi mandataţi de ONU dădea asigurări într-un raport, în urmă cu zece zile, că noii stăpâni ai ţării au întocmit ”liste negre” cu persoane de arestat.

”Acest raport nu are fundament (...). Nu existăaşa ceva”, a respins pur şi simplu la France Info Suhail Shaheen.

Purtătorul de cuvânt taliban a conchis, într-o notă mai politică, subliniind dorinţa mişcării talibane de a ”forma un nou guvern islamic care să fie acceptat de către toţi”.

”Sper ca asta să se întâmple în trei-patru zile”, a estimat la postul francez de radio.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.