Sute de oameni, inclusiv numeroşi politicieni, s-au strâns în noaptea de joi spre vineri la biserica din Birstall şi în faţa Parlamentului de la Londra, pentru a-i aduce un omagiu parlamentarei laburiste Jo Cox, care a fost ucisă în stradă, în timp ce făcea campanie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biserica St. Peter, din Birstall (West Yorkshire), oraşul natal al politicienei, s-a dovedit neîncăpătoare pentru numeroşii oameni care au venit să se reculeagă. Parlamentarii laburişti Yvette Cooper şi Dan Jarvis, colegii lui Cox, s-au numărat printre cei care au ţinut un moment de reculegere în memoria politicienei.

“A crescut în această comunitate, a trăit în această comunitate, a servit această comunitate şi, în cele din urmă, şi-a dat viaţa pentru această comunitate”, a declarat episcopul de Huddersfield, Jonathan Gibbs.

Liderul laburist Jeremy Corbyn s-a numărat printre parlamentarii care au luat parte la o comemorare spontană din Piaţa Parlamentului, în centrul Londrei.

Antrerior, Corbyn i-a adus un omagiu lui Cox, spunând că ţara este “în şoc” şi descriind-o pe parlamantară drept “o colegă mult iubită”.

“Moartea lui Jo Cox este o tragedie. A fost un parlamentar implicat şi căruia îi păsa”, a declarat şi premierul David Cameron.

Şi candidata la preşedinţia SUA Hillary Clinton a vorbit de un “asasinat crud şi îngrozitor”.

Cox este prima parlamentară care a fost ucisă după 1990, când Ian Grow a fost ultimul dintr-o serie de politicieni omorâţi de grupările teroriste nord-irlandeze.

Poliţia din West Yorkshire a refuzat deocamdată să discute posibilul motiv din spatele atacului, în pofida informaţiilor potrivit cărora bărbatul arestat în acest dosar, Tommy Mair, în vârstă de 52 de ani, ar fi un simpatizant al mişcărilor de extremă-dreapta.

Potrivit unor martori, atacatorul care a împuşcat-o şi înjunghiat-o pe parlamentară ar fi strigat “Britain First” (Marea Britanie pe primul plan) sau "Put Britain first” (Pune Marea Britanie pe primul plan).

“Nu pot spune exact ce a fost, dar cu siguranţă a strigat ‘Britain First’ – a strigat asta de cel puţin două ori”, a declarat proprietarul de cafenea Clarke Rothwell, care a fost martor la atac.

Partidul politic Britain First, care promovează ura faţă de politicienii de stânga, a dat publicităţii joi un comunicat în care condamnă atacul şi spune că nu are nicio legătură cu incidentul.

Între timp, s-a aflat că un bărbat a fost avertizat anul acesta, după ce Jo Cox a spus poliţiei că a fost ameninţată. Poliţia Metropolitană a precizat că nu a fost vorba de aceeaşi persoană care a fost arestată joi la Birstall.

Cox era căsătorită cu managerul de campanie Brendan Cox şi avea două fiice. Ea îşi împărţea timpul între locuinţa sa din circumscripţia electorală pe care o reprezenta în Parlament şi locuinţa amenajată pe o barcă de pe râul Tamisa.

După decesul soţiei sale, Cox a publicat pe Twitter o poză cu soţia sa pe malul Tamisei, la Londra.

Într-un comunicat, el a declarat: “Jo nu ar avea regrete în legătură cu viaţa sa, a trăit în fiecare zi la maxim. Jo credea într-o lume mai bună şi a luptat în fiecare zi a vieţii sale cu o energie şi o poftă de viaţă care i-ar epuiza pe majoritatea”. El a promis că va “lucra împotriva urii care a ucis-o pe soţia sa”.

“Astăzi (joi – n.r.) este începutul unui nou capitol în vieţile noastre. Mai dificil, mai dureros, mai puţin fericit, mai puţin plin de dragostre”, a adăugat el.

Drapelele au fost coborâte în bernă la Downing Street, Buckingham Palace şi Whitehall.

Un purtător de cuvânt al Buckingham Palace a precizat că regina îi va scrie o scrisoare privată soţului lui Jo Cox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.