Cancelarul german Angela Merkel se defineşte drept o ”feministă” şi afirmă că a evoluat în problema egalităţii între bărbaţi şi femei, către care consideră că este necesar să se tindă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În esenţă, (feminismul constă) în principal în a spune că bărbaţii şi femile sunt egali, în sensul unei participări la viaţa socială, la întreaga viaţă. Iar în acest sens, eu post să spun azi, că sunt o feministă”, a declarat miercuri, la o discuţie cu scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie, Angela Merkel.

”Pentru mine, cuvântul feminism este într-adevăr legat de o anumită mişcare care a luptat foarte puternic pentru a înscrie (echitatea) pe agenda socială”, a declarat ea.

”TREBUIE SĂ FIM TOATE FEMINISTE”

Aceasta este prima oară când Angela Merkel - care urmează să plece de la putere, după 16 ani la Cancelarie, în urma alegerilor legislative de la 26 septembrie - este atât de deschisă în această problemă, pe care a reuşit să o ocolească până în prezent.

Angela Merkel era întrebată pe această temă de către jurnalista germană Miriam Meckel, care i-a adresat aceeaşi întrebare în urmă cu mai mulţi ani, când nu i-a dat un răspuns atât de clar.

”La acea vreme eram un pic timidă pe scena (intrviului), însă azi am reflectat mai bine. Aşadar, în acest sens, pot să spun că, da, trebuie să fim toate feministe”, a declarat ea.

”Trebuie să spun că ceva s-a schimbat în ţara noastră, cel puţin în Germania. Nu aş fi remarcat acest lucru acum 20 de ani, dacă numai bărbaţii ar fi participat la o masă de discuţii. În prezent cred că acest lucru ar fi inacceptabil. Ar lipsi ceva”, apreciază ea, salutând o evoluţie a societăţilor.

Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, nu candidează la un al cincilea mandat, însă tabăra sa conservatoare este fragilizată înaintea alegerilor generale de la sfârşitul lui septembrie, în care candidatul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori), partidul său, Armin Laschet, se află în mare dificultate în sondaje.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.