Impunerea unor noi sancţiuni americane Rusiei - iminente scrie presa din Statele Unite - nu vor favoriza organizarea unui summit Biden-Putin propus de Casa Albă, avertizează Kremlinul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este evident că sancţiunile probabile despre care este vorba nu vor favoriza o asemenea întâlnire”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Preşedinţilor le revine să decidă dacă acest lucru va împiedica sau nu” un summit, a subliniat el.

”Noi condamnăm toate iniţiativele de sancţionare. Le considerăm ilegale”, a adăugat Peskov.

”Ostilitatea şi imprevizibilitatea acţiunilor Americii ne obligă în general să ne pregătim de cele mai rele scenarii”, declara Peskov săptămâna trecută.

Presa americană scrie că Statele Unite urmează să impună noi sancţiuni Rusiei, ca represalii faţă de amestecuri în alegeri americane şi un vast scandal de piraterie infomatică - SolarWinds.

Între măsuri avute în vedere, presa citează expulzarea a zece cetăţeni ruşi, sancţionarea unor oficiali şi aproximativ 30 de entităţi ruseşti şi vânzarea obligaţiunilor de stat.

Relaţiile deja tensionate între Moscova şi Washington s-au degradat şi mai mult după instalarea la putere, în ianuarie, a lui Joe Biden.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antinov a fost rechemat la Moscova după ce preşedintele american şi-a catalogat omologul drept un ”criminal”.

Rusia, care a fost vizată deja de sancţiuni americane anul acesta, a fost acuzată dur de otrăvirea principalului opozant politic al lui Putin, Aleksei Navalnîi, şi a fost prinsă în flagrant delict, afirmă Washingtonul, în multe atacuri cibernetice.

Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană şi acuză Kievul de pregătirea unei ofensive împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

Rusia a ignorat până în prezent toate îndemnurile occidentale de a-şi reduce trupele în zonă.

În acest context, Joe Biden l-a sunat marţi pe Vladimir Putin şi i-a propus un summit într-o ţară terţă.

Kremlinul nu a acceptat propunerea imediat, dar a primit bine invitaţia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.