Statele Unite anunţă vineri că impun noi sancţiuni ”dure” Rusiei şi condamnă anexări ”frauduloase” ale unor teritorii din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite condamnă azi tenativa frauduloasă a Rusiei de a anexa părţi din teritoriul Ucrainei”, denunţă, citat într-un comunicat, preşedintele american Joe Biden.

Biden denunţă o ”încălcare a dreptului internţaional care calcă în picioare Charta ONU”.

El dă asigurări că Statele Unite ”vor continua să susţină eforturile Ucrainei de a prelua din nou controlul asupra teritoriului său”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri anexarea a patru teritorii ucrainene - Zaporijjea, Hson, Doneţk şi Lugansk - aflate sub controlul Moscovei, în cadrul unei ceremonii, la Kremlin, în cursul căreia a denunţat Occidentul şi a cerut Kievului să capituleze.

Statele Unite mai avertizează că vor sancţiona, împreună cu ceilalţi membri G7, ”orice ţară, individ sau entitate” care va furniza o susţinere politică sau economică tentativelor Rusiei de a acapara ”ilegal” teritorii în Ucraina.

”Emitem un avertisment clar susţinut de liderii G7: vom cere socoteală oricărui individ, entitate sau ţară care furnizează o susţinere politică sau economică tentativelor ilegale ale Rusiei de a schimba statutul teritoriilor din Ucraina”, ameninţă, în alt comunicat, secretarul de Stat american Antony Blinken.

Aceste sancţiuni noi, anunţate vineri, care se adaugă unei serii importante de sancţiuni ce vizează toate sectoarele din Rusia, privesc în principal oficiali ruşi şi industria apărării, potrivit comunicatelor emise de către Casa Albă, Departamentul de Stat şi Trezoreria americană.

Ele vizează parlamentari din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, oficiali guvernamentali şi furnizori ai armatei ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.