Statele Unite, Japonia şi Australia urmează să lanseze o reţea comună de apărare aeriană, anmunţă miercuri preşedintele american Joe Biden în timpul unei vizite a premierului japonez Fumio Kishida axată asupra unei consolidări a relaţiilor bilaterale împotriva Chinei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru prima oară, Japonia, Statele Unite şi Australia vor crea o reţea de rachete aeriene şi o arhitectură de apărare”, anunţă Joe Biden într-o conferinţă de presă comună cu Fumio Kishida.

Japonia şi Australia joacă un rol-cheie în strategia lui Joe Biden în competiţia cu China.

Joe Biden a subliniat însă că o comsolidare a alianţei militare cu Japonia este ”pur defensivă”.

Fumio Kishida a îndemnat, la rândul său, la ”pace şi stabilitate”, în contextul unor tensiuni între China şi Taiwan.

PARTENERIAT ”ÎNFLORITOR” CA CIREŢII PRIMĂVARA

”Aceasta este cea mai importanăt evoluţie a alianţelor noastre de la sfârşitul Războiului Rece”, a subliniat premierul japonez.

El a citat o modernizare a ”structrilor de comandament şi control (...), interoperabilitatea şi planificarea armatelor noastre, pentru ca să poată coopera în mod transparent şi eficient”.

Preşedintele american Joe Biden l-a primit cu mare pompă la Casa Albă pe premierul japonez Fumio Kishida.

El a evocat un parteneriat la fel de ”înfloritor” ca cireşii primăvara.

În cadrul unei ceremonii, el a salutat un lider ”vizionar şi curajos” şi a lăudat alianţa ”indestructibilă” dintre cele două ţări.

japonia, o aţră ferm pacifistă timp de câteva zeci de ani, a realizat în ultimii ani schimbări în politica sa a apărării ”printre cele mai semnificative şi considerabile” de după al Doilea Război Mondial, aprecia, înaintea acestei vizite, ambasadorul Statelor Unite în Japonia Rahm Emanuel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.