Statele unite desemnează vineri entitatea iraniană ”Fundaţia 15 Khordad” - care a oferit o recompensă, pe care a crescut-o, apoi, în schimbul uciderii lui Salman Rushdie, după ce ayatollahul Ruhollah Khomeini a ordonat ca scriitorul să fie ucis - drept o organizaţie care susţine financiar terorismul, anunţă Departamentul de Stat american într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul lider suprem iranian, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 un decret religios (fatwa) prin care îndemna la uciderea scriitorului Salman Rushdie, după publicarea ”Versetelor satanice”.

Această fatwa a condus la atacuri vizându-l atât pe scriitor, cât şi pe apropiaţi ai acestuia.

Actualul lider suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a menţinut această fatwa, republicată de presa iraniană de stat la 22 august.

Fundaţia 15 Khordad a oferit o recompensă în schimbul uciderii scriitorului, susţinând astfel fatwa, şi a crescut recompensa în 2012.

O serie de traducători şi colaboratori comerciali ai lui Rushdie, implicaţi în publicarea ”Versetelor satanice” în mai multe ţări, au fost ucişi sau garv răniţi în urma acestor incitări, dar şi zeci de civili nevinovaţi.

”Aveastă fatwa infamă viza să incite la terorism şi violenţă, să conducă la uciderea lui Rushdie şio a colaboratorilor săi şi să-i intimideze pe alţii”, acuză Departamentul de Stat.

”Statele Unite condamnă aceste incitări şi atacul asupra lui Rushdie în cei mai puternici termeni, drept un atac flagrant împotriva libertăţii de exprimare şi un act de terorism”, subliniază Washingtonul.

”Acţiunea de azi (vineri) este un alt semnal clar că nu vom sta cu braţele încrucişate”, subliniază diplomaţia americană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.