Statele Unite îndeamnă Rusia să-şi retragă ”rapid” forţele pe care le-a trimis în Kazahstan, la cererea preşedintelui kazah Kasim-Jomart Tokaiev, în urma unor revolte violente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul salută revenirea la calm în această ţară din Asia Centrală, zguduită săptămâna trecută de violenţe fără precedent de la declararea independenţei, în 1991, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

”Salutăm de asemenea anunţul preşedintelui Tokaiev, care a spus că forţele de menţinerea păcii din cadrul OTSC şi-au încheiat misiunea”, a adăugat Price, referindu-se la cei peste 2.000 de militari în principal ruşi din cadrul Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC), chemaţi în ajutor de către preşedintele kazah.

”Atât timp cât forţe OTSC nu se retrag, vom continua să-i îndemnăm (...) să respecte drepturile omului şi să-şi respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, dar şi Guvernul kazah, care le-a cerut”, a subliniat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Tokaiev a anunţat marţi că retragerea contingentului OTSC începe ”în două zile” şi că va dura cel mult zece zile.

Însă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat că trupele vor pleca dupăce situaţia va di ”tototal stabilizată” şi ”prin decizia autorităţilor kazahe”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a înfuriat Moscova, săptămâna trecută, declarând că ”odată ce ruşii sunt la tine, este foarte greu, uneori, să-i faci să plece”.

Tokaiev, susţinut de Rusia, a catalogat drept o tentativă de lovitură de stat revoltele, care s-au soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi, şi care au condus la arestarea a aproximativ 10.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.