O dronă americană militară de supraveghere a fost doborâtă de forţele iraniene în timp ce zbura peste Strâmtoarea Hormuz, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gărzile Revoluţiei ale Iranului (IRGC) au informat că drona a încălcat spaţiul aerian iranian. Însă armata americană a comunicat că drona se afla deasupra apelor internaţionale.
 
Un oficial american a declarat pentru ABC News că Iranul a doborât o dronă „MQ-4C Triton” neînarmată în timp ce zbura în spaţiul aerian internaţional.
 
Comandantul-şef al IRGC, Hossein Salami a declarat că doborârea dronei reprezintă „un mesaj clar pentru America”: graniţele Iranului reprezintă „o linie roşie”.
 
Luni, Departamentul Apărării din SUA a informat că trimite încă 1.000 de soldaţi în regiune ca răspuns „la un comportament ostil” al forţelor iraniene.
 
SUA au acuzat de asemenea Iranul că a atacat două petroliere joia trecută în apropiere de Strâmtoarea Hormuz, în Golful Oman. Iranul respinge acuzaţiile.
 
Iranul şi-a mărit recent de patru ori producţia de uraniu slab îmbogăţit şi a ameninţat că îşi va mări nivelul de îmbogăţire până când va putea crea arme, punând astfel presiune pe Europa pentru a accepta noi termeni în acordul din 2015.
 
Salami a avertizat SUA într-un discurs televizat în direct că trebuie să respecte integritatea teritorială a Iranului.
 
„Doborârea dronei americane reprezintă un mesaj clar către America... graniţele noastre reprezintă linia roşie şi vom reacţiona ferm împotriva oricărei agresiuni”, a afirmat el.
 
Salami a adăugat: „Iranul nu doreşte un război cu nicio ţară, dar suntem pregătiţi să apărăm Iranul”.
 
Gărzile Revoluţionare ale Iranului, o grupare paramilitară care răspunde doar în faţa Liderului Suprem Ayatollah-ul Ali Khamenei, au informat că au doborât drona joi dimineaţă când a intrat în spaţiul aerian iranian în apropiere de districtul Kouhmobarak, în sudul provinciei Hormozgan. Kouhmobarak se află la 1.200 de kilometri distanţă de Teheran, dar aproape de Strâmtoarea Ormuz.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.