Statele Unite au aprobat eliberarea altor cinci deţinuţi din Închisoarea militară Guantanamo Bay, în Cuba, în care se află în continuare 39 de presupuşi complici ai unor grupări teroriste ca Al-Qaida, potrivit unor documente oficiale ale Pentagonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yemeniţii Mouaz Hamza al-Alaoui, Souheil al-Charabi şi Omar al-Rammah, somalezul Guled Hassan Duran şi kenyanul Mohammed Abdul Malik Bajabu - care nu au fost inculpaţi în mod oficial niciodată - au primit biletul de ieşire la sfârşitul lui 2021, potrivit unor documente publicate săptămâna aceasta de către Comisia de Revizuire de la Guantanamo, pe care AFP scrie că le-a consultat miercuri.

Comisia de Revizuire, alcătuită din oficiali de rang înalt dn cadrul administraţiei lui Joe Biden, a apreciat că ei nu mai reprezintă un pericol la adresa Statelor Unite.

Unda verde a eliberării acestora creşte la 18 numărul deţinuţilor pe care Statele Unite promit să-i elibereze în cazul înb care găsesc unde să-i ducă, ceea ce ar putea întârzia ieţirea acestora efectivă din închisoare, deoarece Washingtonul nu repatriază foşti deţinuţi către Yemen, o ţară devastată de un violent război civil, şi nici în Somalia, altă ţară în criză.

Experţi independenţi mandataţi de ONU au îndemnat săptămâna aceasta Statele Unite să închidă centrul militar de detenţie de la Guantanamo Bay, o instalaţie de ”încărlcări neîncetate ale drepturilor omului”.

Acest trist celebru centru de detenţie, deschis în urmă cu 20 de ani, în urma atacurilor jihadiste de la 11 septembrie 2001, în cadrul ”războiului împotriva terorismului”, a găzduit până la 780 de deţinuţi, închişi mai întâi în cuşti, iar apoi în celule de închisoare construite în pripă în această bază militară americană.

DOUĂ CONDAMNĂRI ÎN 20 DE ANI

Majoritatea au fost eliberaţi între timp - unii după mai bine de zece ani de detenţie fără să fie inculpaţi.

În bază se mai află 39 de deţinuţi.

Zece dintre ei - inclusiv presupusul ”creier” al atentatelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, alias ”KSM” - aşteaptă să fie judecaţi de către o Comisie Militară.

Doi deţinuţi au fost condamnaţi, iar alţi nouă speră în conrinuare să fie eliberaţi.

Prin declararea acestor cinci deţinuţi drept ”eliberabili”, administraţia Biden accelerează eforturi în vederea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, suspendată în timpul lui Donald Trump.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein afirmă, într-un editorial publicat pe site-ul Lawfare, că  deţinuţii care aşteaptă să fie judecaţi - inclusiv KSM - ar putrea să fie judecaţi mai degrabă de către tribunale civile americane decât de Comisia Militară, acuzată de abuz, prin plasarea sub ascultare a discuţiilor între deţinuţi şiavocaţii acestora.

”Acum, că Războiul din Afganistan s-a terminat, a vent timpul să închidem Guantanamo o dată pentru totdeauna”, îndemană ea.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dădea asigurări luni că administraţia Biden rămâne ”angajată în închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo Bay” din baza militară situată pe o insulă în Cuba.

Potrivit avocaţilor lor, unii dintre ultimii nouă deţinuţi care ar putea fi ”eliberabili” suferă de tulburări mentale, ceea ce complică o eventuală reinserţie în ţărle lor de origine sau altundeva.

Yemenitului Khalid Ahmed Qassim i s-a refuzat eliberarea în decembrie, în pofida faptului că Comisia de Revizuire a recunoscut că acesta nu a fost nicodată un lider de rang înalt în cadrul Al-Qaida sau al talibanilor.

Potrivit documentelor publicate săptămâna aceasta, Comisia notează că acesta nu da ascultare instrucţiunilor conducătorilor închisorii şi că nu avea niciun plan de viaţă care să-i justifice eliberarea.

Comisia ”încurajează deţinutul să depună eforturi de a da ascultare şi de a-şi controla mai mult emoţiile”.

Ea cere avocaţilor yemenitului să-i prezinte până în mai un plan de lucru cu prvire la ”modul în care va fi gestionată sănătatea sa mentală în cazul în care este transferat” în afara Guantanamo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.