Statele Unite nu au observat niciun semn care să arate că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară în Ucraina, dă asigurări miercuri Casa Albă, reacţionând în urma unor declaraţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin în acest sens, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi n-am văzut niciun motiv să ne ajustăm propria poziţie nucleară şi nici vreun semn că Rusia s-ar pregăti să folosească o armă nucleară în Ucraina”, declară o purtătoare de cuvânt a casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ea răspundea astfel unor jurnalişti care o întrebau despre declaraţii ale preşedintelui rus, care s-a declarat pregătit să desfăşoare armament nuclear în cazul ameninţării suveranităţii Rusiei.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a preşedinţiei americane, Vladimir Putin n-a părut să facă altceva decât să ”reitereze doctrina nucleară a Rusiei” într-un interviu acordat televiziunii ruse Rossia 1.

”Cu toate acestea, retorica Rusiei în subiectul nuclear a fost imprudentă şi iresponsabilă” de la începutrul Războiului din Ucraina, a adăugat ea, la bordul Air Force One, în vederea unei deplasări de campanie a lui Joe Biden în nordul Statelor Unite.

”Rusia este cea care a invadat în mod brutal Ucraina, fără provocare şi fără justificare, iar noi vom continua să susţine Ucraina în apărarea poporului său şi a teritoriului său împotriva agresorului rus”, a declarat Karine Jean-Pierre.

Vladimir Putin a lăudat miercuri armamentul nuclear al Rusiei, pe care-l consideră ”mai avansat” decât al Statelor Unite, şi a dat asigurări că arsenalul nuclear rus este întotdeauna ”pregătit” de un război nuclear.

”Toată componenta nucleară este mai modernă la noi”, a declarat el televiziunii ruse, odată cu apropierea începerii - vineri - a alegerilor prezidenţiale care, din cauza abseneţi oricărei opoziţii, se vor solda cu victoria sa triumfală.

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este ”pregătită” de un război nuclear, dar că nu s-a gândit niciodată să folosească acest armament în Ucraina.

”De ce ar trebui să folosim noi mijloace de distrugere în masă? Nu a existat niciodată această necesitate”, a dat el asigurări.

Doctrina militară rusă prevede folosirea armei ultime dacă existenţa Rusiei este ameninţată sau în cazul aduceri ”atingere suveranităţii noastre şi independenţei noastre”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.