Casa Albă deţine ”informaţii noi care arată că Rusia caută în mod activ să-şi procure muniţie suplimentară de la Coreea de Nord”, anunţă joi un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), John Kirby, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

John Kirby subliniază că, potrivit spionajului american, Coreea de Nord a furnizat deja recent Rusiei o asistenţă militară.

Rusia trimite o delegaţie în Coreea de Nord care să ofere hrană în schimbul unor arme, acuză Kirby, relatează BBC News.

El subliniază că orice acord ruso-nord-coreean cu privire la o livrare de armament încalcă rezoluţiile ale Consiliului de Securitate al ONU.

Washingtonul a acuzat anterior Phenianul de livrarea de armament grupării paramilitare ruse Wagner.

Nordul a respins aceste acuzaţii.

”Mai înţelegem că Rusia vrea să trimită o delegaţie în Coreea de Nord şi că Rusia oferă Coreei de Nord hrană în schimbul unor muniţii”, acuză într-o conferinţă de presă reprezentantul Casei Albe.

Statele Unite monitorizează îndeaproape situaţia şi acest presupus acord, avertizează el.

Departamentul american al Trezoreriei a introdus pe o ”listă neagră” numele unui slovac, Ashot Mkrtychev, în vârstă de 56 de ani, pe care-l acuză de faptul că a acţionat ca intermediar între Moscova şi Phenian.

Potrivit Trezoreriei, Ashot Mkrtychev a organizat vânzări de armament şi a intermediat acorduri prin care Coreea de Nord a trimis armament în Rusia la sfârşitul lui 2022 şi la începutul lui 2023.

Phenianul a primit, în schimb, numerar, avioane comerciale, mărfuri şi materii prime, acuză Trezoreria.

Sancţionarea lui Mkrtychev constră în interzicerea întreprinderilor americane să facă afaceri cu acesta şi blocarea activelor acestuia în Statele Unite.

Pe de altă parte, Ucraina mai deţine controlul doar asupra unei treimi din Bagmut, teatrul unor confruntări armate violente, extrem de sângeroase, în estul Ucrainei, a anunţat joi un consilier al preşedinţiei ucrainene, Serghii Leşcenko.

”Bahmutul este controlat în proporţie de o treime de Ucraina, după cum au stabilit observatori internaţionali”, a anunţat el într-un briefing difuzat pe contul pe Telegram al preşedinţiei ucrainene.

Leşcenko a dezminţit însă că oraşul este încercuit de către forţe ruseşti, aşa cum a revendicat recent un lider prorus din Donbas.

Şegul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, anunţa la 20 martie că mercenarii săi, care se află în prima linie a Bătrăliei de la Bahmut, controlau ”aproximativ 70%” din Bahmut.

Această informaţie nu a mai fost confirmată, până acum, de către Kiev.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.