Armata ucraineană anunţă joi că a preluat controlul asupra Insulei Şerpilor, la Marea Neagră, după ce a instalat steagul ucrainean pe insulă, în urmă cu câteva zile, în urma retragerii armetei ruse din acest mic teritoriu simbolic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am restabilit efectiv controlul” asupra Insulei Serpilor, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei ucrainene, Oleksii Gromov, citat de agenţia ucraineană de presă Interfax-Ukraine.

Este vorba despre un ”control fizic” al militarilor, precizează el.

Militari ucraineni care au participat la operaţiune s-au întors în cazărmi, anunţă el.

Gromov nu precizează dacă pe insulă au rămas militari.

”Săptămâna trecută am stabilit un control cu armele al insulei şi am împiedicat inamicul să-şi ia restul unităţilor, armamentului şi echipamentului militar”, declară el.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a efectuat un atac, joi dimineaţa, asupra Insulei Şerpilor, cu ”rachete de înaltă precizie” şi că a omorât o parte a militarilor ucraineni care s-au dus pe insulă să plaseze un steag, provocând astfel fuga suprvieţuitorilor.

Kievul a anunţat însă încă de luni că steagul ucrainean flutura pe acest mic petic de pământ, situat în nord-vestul Mării Negre.

Această insulă a devenit emblematică încă din prima zi a invaziei ruse, când un membru al micii garnizoane ucrainene care o apăra a înjurat o navă care îi cerea să se predea.

Cucerită de Rusia, insula a fost recucerităde către Ucraina săptămâna trecută, în urma unor bombardamente intensive.

Moscova a anunţat că se retrage din acest teritoriu, ”în demn de bunăvoinţă”, după ce şi-a atins ”obiectivele stabilite”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.