Autorităţile indiene au prelungit luni o interdicţie de acces la internet mobil în tot statul, cu o populaţie de aproximativ 30 de milioane de locuitori, în timp ce poliţia vâna un predicator sikh radical.Prelungirea interdicţiei a avut loc după ce susţinătorii lui Amritpal Singh au fost filmaţi în timp ce vandalizau consulatul Indiei din San Francisco. O tulburare similară a avut loc şi la Londra, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Autorităţile din nordul statului Punjab au lansat sâmbătă o căutare de amploare a lui Singh, care a devenit proeminent în ultimele luni, cerând crearea unui Khalistan, o patrie sikh separată. Luni, poliţia a declarat că a arestat 114 persoane până în prezent, dar că nu se ştie unde se află Singh. Întreruperea internetului, care iniţial era în vigoare până luni la prânz (0630 GMT), a fost prelungită cu încă 24 de ore.În înregistrările video postate online şi verificate independent de AFP, se vede cum bărbaţi sparg uşi şi ferestre la consulatul indian din San Francisco după ce au spart baricadele instalate în faţa clădirii. Fraza #FreeAmritpal fusese stropită pe clădire, în timp ce câteva zeci de manifestanţi s-au adunat în faţa acesteia. Presa indiană a relatat că actele de vandalism au avut loc duminică târziu. India a înregistrat un "protest ferm" la Departamentul de Stat, precum şi la ambasada SUA din New Delhi. Guvernului american "i s-a reamintit obligaţia sa de bază de a proteja şi securiza reprezentanţa diplomatică", a declarat luni târziu Ministerul de Externe al ţării într-o declaraţie. Washingtonului "i s-a cerut să ia măsuri adecvate pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente", a adăugat ministerul. Departamentul de Stat a reacţionat condamnând "vandalismul din acest weekend" şi afirmând că este "angajat în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea acestor facilităţi, precum şi a diplomaţilor care lucrează în cadrul lor". De asemenea, New Delhi l-a convocat duminică pe înaltul comisar britanic în India, Alex Ellis, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actele de vandalism comise de susţinătorii lui Singh în faţa Înaltului Comisariat indian din Londra. Luni, sikhs care fluturau steaguri şi scandau sloganuri s-au adunat în faţa ambasadei britanice din New Delhi. Punjab - care are aproximativ 58% sikh şi 39% hinduşi - a fost zguduit de o mişcare separatistă violentă pentru Khalistan în anii 1980 şi la începutul anilor 1990, în care au murit mii de oameni. India s-a plâns deseori guvernelor străine de activităţile adepţilor liniei dure sikh din diaspora indiană, care, potrivit acesteia, încearcă să reînvie insurgenţa cu ajutorul unui impuls financiar masiv. Singh şi susţinătorii săi, înarmaţi cu săbii, cuţite şi pistoale, au atacat luna trecută o secţie de poliţie după ce unul dintre ajutoarele predicatorului în vârstă de 30 de ani a fost arestat pentru presupuse agresiuni şi tentativă de răpire. Presa indiană a citat surse de securitate care au declarat că Singh ar fi fost susţinut de rivalul său înfocat, Pakistanul. Mai mulţi poliţişti au fost răniţi în timpul raidului îndrăzneţ din timpul zilei la periferia oraşului Amritsar, unde se află cel mai sfânt sanctuar sikh, Templul de Aur, ceea ce a sporit presiunea asupra autorităţilor pentru a acţiona. Autorităţile indiene închid în mod frecvent serviciile de internet mobil, în special în regiunea nordică rebelă a Kashmirului.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.