Statele Unite comemorează, duminică, moartea afro-americanului George Floyd, ucis în urmă cu cinci ani de un poliţist alb, un eveniment care a declanşat puternice proteste populare, în timp ce Donald Trump face un pas înapoi în privinţa tuturor reformelor menite să combată rasismul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Arestarea şi uciderea lui George Floyd la 25 mai 2020 la Minneapolis (Minnesota) a dat un nou impuls mişcării „Black Lives Matter” (BLM), care visa să rezolve odată pentru totdeauna problemele profund înrădăcinate ale rasismului în Statele Unite, de la violenţa poliţiei la inegalitatea sistemică.

Însă de când Donald Trump a revenit la putere în ianuarie, guvernul său a desfiinţat anchetele privind drepturile civile şi a redus iniţiativele de angajare a diversităţii. Miercuri, Departamentul de Justiţie a anunţat că renunţă la procedurile judiciare împotriva forţelor de poliţie din Minneapolis şi Louisville, acuzate de violenţe după moartea afro-americanilor care au zguduit ţara în 2020.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

În acelaşi timp, BLM nu se mai bucură de sprijinul de care s-a bucurat iniţial în timpul demonstraţiilor majore care s-au răspândit în întreaga ţară, până la porţile Casei Albe, unde Donald Trump îşi încheia primul mandat. Mişcarea a pierdut din avânt, iar rezultatele sale rămân mixte, notează AFP.

O ceremonie de comemorare va avea totuşi loc în ceea ce a fost redenumit Piaţa George Floyd, pe locul unde bărbatul de 46 de ani a fost sufocat de poliţistul Derek Chauvin, care şi-a apăsat genunchiul timp îndelungat pe gâtul victimei în timpul unei arestări forţate, provocându-i moartea.

Într-o mică intersecţie într-o zonă rezidenţială a acestui oraş din nordul Statelor Unite, piaţa este acoperită cu opere de artă protestatare, inclusiv o pictură murală mov pe care scrie: „Ai schimbat lumea, George”. 

Acest mesaj optimist pictat în 2020 este acum în contradicţie cu un preşedinte ai cărui aliaţi cei mai extremişti i-au sugerat să îl graţieze pe Derek Chauvin, condamnat pentru uciderea lui George Floyd şi condamnat la peste 22 de ani de închisoare.

Unii experţi cred că realegerea lui Trump a fost parţial o reacţie împotriva activismului BLM, protestele transformându-se în revolte în unele oraşe.

Membrii familiei lui George Floyd au declarat vineri pentru AFP, la Minneapolis, că doresc ca oamenii să continue să facă presiuni pentru reformă, în ciuda climatului politic ostil. „Nu avem nevoie de un ordin executiv care să ne spună că vieţile negrilor contează”, a declarat mătuşa sa Angela Harrelson, purtând un tricou închis la culoare cu chipul lui Floyd.  

„Nimeni nu ne mai poate reduce la tăcere”, a declarat şi Paris Stevens, unul dintre verii lui Floyd.

Rudele lui George Floyd, împreună cu alte aproximativ cincizeci de persoane, au păstrat un minut de tăcere vineri după-amiază, înainte de a depune trandafiri galbeni pe marginea drumului unde a fost filmată arestarea fatală a lui Floyd înainte de a fi difuzată în întreaga lume.

Evenimente comemorative au avut loc în fiecare an de la moartea lui George Floyd, iar tema din acest an este „Oamenii au vorbit”, sugerată de nepotul lui Nelson Mandela, Nkosi, atunci când a vizitat locul, potrivit lui Harrelson. O temă menită să reflecte cinci ani de proteste, explică ea, adăugând că „deşi este obositor, noi continuăm”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.