Albania, aflată în doliu, a decretat starea de urgenţă miercuri în cele două oraşe cel mai grav afectate de un cutremur violent - soldat cu aproape 30 de morţi -, iar salvatori depuneau eforturi să găsească supravieţuitori în zonă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma cutremurului de magnitidinea 6,4 de marţi, care a avut loc înainte de zori - cel mai puternic seism în această ţară din Balcani de mai multe decenii -, clădiri s-au surpat ca nişte castele de cărţi, prinzând victime sub munţi de moloz.

Potrivit unui ultim bilanţ anunţat de Ministerul albanez al Apărării, 28 de persoane au murit, majoritatea în oraţul turstic Durres, la Marea Adriatică, dar şi la Thumane, la nord de capitala Tirana.

În total, 45 de persoane au fost salvate.

Salvatorii au muncit aproape toată noaptea şi şi-au reluat eforturile miercuri, cu ajutorul a peste 200 de experţi italieni, greci şi francezi şi cu ajutorul unor câini şi aparate specializate în detectarea victimelor între dărâmături.

La Thumane, salvatorii au scos miercuri dimineaţa corpul unui tânăr din ruinele unui imobil, potrivit unui fotograf AFP.

Salvatorii căutau, de asemenea, în dărâmături, o tânără despre cred că era în continuare în viaţă, potrivit aceleiaşi surse.

Premierul Edi Rama a proclamat ”starea de urgenţă la Thumane şi la Durres", pe o perioadă de 30 de zile. ”Prioritatea este salvarea vieţii oamenilor”, a declarat el.

Nicio estimare a numărului victimelor blocate încă sub dărâmături nu era disponibilă.

Ţara se află miercuri în doliu naţional. Festivităţii prevăzute la 28 şi 29 noiembrie, cu ocazia Zilei naţionale, au fost anulate.

Catastrofa s-a soldat cu 650 de răniţi, majoritatea răniţi uşor.

Mii de persoane, ale căror locuinţe au fost distruse sau prea fragilizate de cutremur, au petrecut noaptea de marţi spre miercuri în corturi instalate pe un stadion la Durres.

Potrivit primarului din Durres, 27 de imobile au fost grav avariate. Autorităţile au îndemnat locuitorii să nu se întoarcă acasă înaintea unei verificări, în contextul în care peste 300 de replici au succedat cutremurul iniţial.

Potrivit unui seismolog albanez, Rrapo Ormeni, este vorba despre cel mai puternic seism în regiunea Durres din 1926.

În Grecia vecină, Insula Creta a fost zguduită miercuri de un cutremur submarin de magnitudinea 6,1.

Autorităţile elene nu au semnalat imediat nici victime şi nici pagube.

Balcanii se confruntă cu o activitate seismică din cauza deplasării plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, dar şi microplăcii adriatice.

Cutremure sunt foarte frecvente în această regiune. În 1963, un seism s-a soldat cu 1.000 de morţi la Skopje.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.