Serviciile americane de informaţii estimează la 315.000 numărul militarilor ruşi răniţi sau ucişi de la începutul invaziei Ucrainei, în februarie 2022, declară marţi o sursă parlamentară americană AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această estimare apare într-un document - declasificat - şi transmis Congresului cu ocazia vizitei la Washington a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, menit să-i convingă pe congresmenii americani să aprobe un nou ajutor militar destinat Kievului.

Potrivit aceluiaşi document, dezvăluit de mai multe publicaţii americane, Rusia a pierdut 2.200 dintre cele 3.500 de blindate pe care le deţinea înainte să declanşeze Războiul din Ucraina, la 24 februarie 2022.

CNN scrie că Rusia a pierdut 87% dintre trupele active pe care le avea înainte de invazia Ucrainei şi două treimi dintre tancuri.

APROAPE 400.000 DE OAMENI RECRUTAŢI DE ARMATA RUSĂ

O ofensivă rusească în curs în estul şi sudul Ucrainei, de la începutul lui  octombrie, a costat Moscova aproximativ 13.000 de militari - ucişi sau răniţi - şi peste 220 de vehicule pierdute pe linia frontului, a anunţat anterior spionajul american.

Rusia nu a anunţat niciodată câţi oameni a angajat în Ucraina începând din fenruarie 2022 şi nici nu-şi comunică pierderile, însă dă asigurări că estimările Occidentului sunt larg exagerate.

Aproximativ 385.000 de persoane sau înrolat în armata rusă de la 1 ianuarie 2023, anunţa la 25 octombrie fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în Consiliul rus de Securitate.

După ce au mobilizat aproximativ 300.000 de rezervişti - începând din septembrie 2022 -, autorităţiel ruse au evitat, în pofida unor pierderi importante în Ucraina, să decreteze o nouă mobilizare.

În schimb, armata rusă desfăşoară - începând din primăvara lui 2023 - o vastă campanie de recrutare voluntară, cu sjutorul publicităţii stradale şi pe Internet, promiţând salarii şi avantaje sociale şi bancare care să atragă viitori militari.

În iulie 2022, agenţii de informaţii americane şi britanice anunţau că estimau la aproximativ 15.000 numărul militarilor ruşi ucişi în Ucraina de la începutul războiului, cu cinci luni mai înainte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.