Situaţia demografică a Rusiei, după o gravă criză în urma imploziei URSS, se degradează din nou, a avertizat marţi Vladimir Putin, anunţând o serie de măsuri în domeniul politicii familiei, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, în principal din motive conjuncturale, situaţia demografică din Rusia se degradează din nou”, a declarat preşedintele rus în cadrul unei reuniuni consacrate problemelor familiale.

”Această tendinţă era previzibilă, ea este legată de consecinţele ultimelor crize demografice profunde”, a adăugat el, referindu-se la ”prăbuşirea demografică din perioada Marelui Război Patriotic (1941-1945) şi cea de la mijlocul anilor '80”.

Din cauza numărului mic de persoane născute în anii '90, femeile aflate la vârsta la care să dea naştere unui copil sunt, în prezent, mai puţin numeroase, ceea ce conduce la o scădere a natalităţii, potrivit demografilor.

Preşedintele rus, care a făcut din creşterea demografică una dintre priorităţile celor trei mandate ale sale, a introdus în ultimii ani un program de subvenţii destinate familiilor cu scopul de a-i determina pe ruşi să aibă mai mulţi copii.

Măsurile existente vor fi prelungite.

Între alte măsuri anunţate marţi, suma de 144,5 miliarde de ruble (două miliarde de euro) va fi deblocată în contul alocaţiilor destinate femeilor care aduc pe lume primul copil şi nu începând cu al doilea, potrivit preşedintelui rus.

Ele vor primi în medie 10.500 de ruble (aproximativ 150 de euro) pe lună, timp de 18 luni, după naştere, a precizat el.

”Avem nevoie să muncim eficient şi coerent în toate domeniile, atât pentru a reduce mortalitatea, cât şi pentru a stimula nivelul natalităţii”, a declarat preşedintele, îndemnând la ”repornirea de la zero a politicii noastre de dezvoltare demografică”.

Rusia, care are în prezent 146,9 milioane de locuitori, a pierdut peste cinci milioane de la căderea URSS în 1991.

Ţara a plonjat atunci într-un cerc vicios din punct de vedere demografic, deteriorarea condiţiilor de trai antrenând o creştere a mortalităţii şi o criză a natalităţii.

În urma unei creşteri, în ultimii ani, declinul pare că a fost din nou declanşat.

Potrivit agenţiei ruse de statistică, ţara a pierdut 106.200 locuitori din ianuarie în octombrie 2017.

În aceeaşi perioadă a lui 2016, Rusia a înregistrat o creştere de 18.200 de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.