Serviciile israeliene de informaţii interne Shin Bet anunţă joi că au dejucat un atentat care-l viza pe ministrul israelian al Securităţii Naţionale, sulfurosul Itamar Ben Gvir, un extremist de dreapta, scrie presa israeliană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Shin Bet anunţă că a destructurat o celulă teroristă alcătuită din arabi israelieni şi palestinieni, care avea ca obiectiva asasinarea lui Ben Gvir cu un lansator de grenade antitanc de tip RPG.

În total 11 suspecţi au fost arestaţi în această săptămână, acuzaţi de Shin Bet de faptul că plănuiau atacuri vizând baze ale armatei israeliene şi să ia militari israelieni ostatici, potrivit Times of Israel.

Alte instalaţii sensibile erau vizate, precum Aeroportul Ben Gourion, comploexul guvernamental de la Ierusalim sau colonia Kiryat Arba în Cisiordania ocupată - în care se află reşedinţa lui Ben Gvir.

Patru dintre suspecţi sunt palestinieni originari din Tulkarem şi Jenin.

Ceilalţi suspecţi, nouă israelieni arabi locuiesc toţi la Rahat.

Accest oraş, în Deşertul Negev, în care locuiesc beduini, a fost folosit ca tabără de bază a celulei teroriste, care plănuia să construiască o fabrică subterană de armament, potrivit Shin Bet.

Shin Bet acuză membri ai celulei de faptul că au încercat să contacteze lideri din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza pentru a finanţa aceste atacuri.

Itamar Ben Gvir, un simbol al celei mai radicale extreme drepte israeliene, a fost vizat în mai multe tentative de asasinat în ultimii ani.

Ultima dintre aceste tentative a avut loc înainte de atacul de la 7 octombrie, în septembrie 2023.

O celulă teroristă, ”teleghidată” din Iran, a fost destructurată atunci.

Ministrul, care se declară în favoarea expulzării palestinienilor care au cetăţenie israeliană, a militat în tinereţea sa în cadrul unor organizaţii de adepţi ai supremaţiei clasate în prezent drept teroriste.

În calitate de lider al Partidului Forţa Evreiască, el organizează frecvent manifestaţii provocatoare în cartiere cu populaţie puternic arabă, pe care o asimilează ”teroriştilor”.

El a fost numit ministru al Securităţii Interne în actualul Guvern al lui Benjamin netanyahu în decembrie 2022.

El a interzis steagul palestinian în spaţiul public la 8 ianuarie 2023.

Ben Gvir este criticat dur din cauza unei reprimări violente a unor manifestaţii împotriva sistemului judiciar.

După atacul de la 7 octombrie, el a cerut o recolonizare israeliană a Fâşiei Gaza după terminarea războiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.