Rusia şi-a pierdut orice iluzie că s-ar putea baza vreodată pe Occident, iar Moscova nu va accepta niciodată o ordine mondială dominată de ”unchiul Sam” (SUA), care se comportă ca un ”şerif” şi încearcă să ia toate deciziile într-un ”saloon-bar” (bar specific Vestului Sălbatic), a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Naţiunile occidentale au impus sancţiuni drastice în sectoarele financiare şi corporative ale Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei din 24 februarie, proiectând economia Rusiei în cea mai gravă criză de la destrămarea Uniunii Sovietice din 1991.

Lavrov a spus că reacţia Occidentului la ”operaţiunea militară specială” a Moscovei a ilustrat că Occidentul este complet dominat de Statele Unite şi că Uniunea Europeană este în mare măsură lipsită de putere.

”Dacă a existat vreo iluzie că ne-am putea baza într-o zi pe partenerii noştri occidentali, această iluzie nu mai există”, a spus Lavrov, în limba engleză, pentru postul de televiziune rus RT.

”Rusia va privi spre est”, a continuat el.

”Ceea ce îşi doresc americanii este o lume unipolară care să nu fie ca un sat global, ci ca un sat american – sau poate ca un saloon în care ştii că cel mai puternic ia deciziile”, a subliniat oficialul rus.

El a adăugat că multe ţări precum China, India şi Brazilia nu au vrut să fie comandate de ”Unchiul Sam”, care se comportă ca un ”şerif”.

”Acum va trebui să ne bazăm doar pe noi înşine şi pe aliaţii noştri, care rămân cu noi... Nu închidem uşa Occidentului – ei fac acest lucru”, a mai precizat el.

Răspunsul lui Lavrov la efortul Occidentului de a izola Rusia este similar reacţiei lui Putin, care a indicat în ultimele zile că era de după 1991 din istoria Rusiei s-a sfârşit şi că, de acum încolo, Moscova va privi spre China, India şi, tot mai mult, spre interior.

Putin susţine că acţiunile Moscovei în Ucraina au fost necesare, deoarece extinderea NATO la graniţele Rusiei ameninţa Rusia, iar Moscova trebuie să salveze de opresiune oamenii vorbitori de limbă rusă din Ucraina.

Ucraina susţine că invazia Rusiei e precum o acaparare de pământ în stil imperial rus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.