Investigatori pro-ruşi din autoproclamata Republică Populară Doneţk au anunţat, vineri, că au pus sub acuzare alţi doi cetăţeni britanici pentru că sunt "mercenari", potrivit Agenţiei de Presă Doneţk, citată de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O investigaţie este în desfăşurare faţă de mercenarii britanici Dylan Healy şi Andrew Hill. Ei sunt acuzaţi în baza aceloraşi articole ca şi cei trei mercenari condamnaţi anterior. O investigaţie este în desfăşurare şi au fost formulate acuzaţiile", a informat Agenţia de Presă Doneţk, citând un oficial din auto-intitulata republică.

În 9 iunie, britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner, împreună cu marocanul Brahim Saadoune, au fost condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovaţi de a fi "mercenari" pentru Ucraina de către un tribunal din autoproclamata republică Doneţk, a transmis la acea vreme presa de stat din Rusia.

Autorităţile din auto-intitulata republică Doneţk au spus că cei trei bărbaţi sunt luptători străini prinşi de forţele ruse în oraşul ucrainean Mariupol, în aprilie. RIA Novosti a relatat că Pinner, Aslin şi Saadoune vor fi împuşcaţi de un pluton de execuţie şi că au termen până în 9 iulie să facă apel.

Avocata lui Pinner, Iulia Ţerkovnikova, a spus vineri că, în numele clientului său, va face apel pentru clemenţă şi îndurare din motive umanitare aşa încât execuţia să nu aibă loc. Dar Ţerkovnikova a spus că nu va contesta verdictul decis de tribunal.

"Vom face apel al umanitate, întrucât vinovăţia clientului meu a fost dovedită de instanţă în întregime. Nu este necesar să spunem că plângerea se va baza pe vreo dovadă de nevinovăţie", a afirmat Ţerkovnikova, citată de Agenţia de Presă Doneţk.

Joi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Franţa, le-a acordat "măsuri provizorii" lui Pinner şi Aslin, cerând Federaţiei Ruse să se asigure că pedeapsa cu moartea nu este aplicată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Federaţia Rusă nu se mai conformează instrucţiunilor CEDO şi a sugerat Curţii să ia contact direct cu auto-intitulata republică Doneţk pentru a discuta acest lucru.

CNN a cerut un punct de vedere Ministerului de Externe din Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.