Separatişti proruşi din estul Ucrainei anunţă miercuri că au obţinut o victorie tactică, prin blocarea unuia dintre cele două drumuri care conduc în oraşul Avdiivka, aflat sub controlul forţelor ucrainene, în apropierea bastionului rebel Doneţk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei fac acest anunţ în timp ce militari ruşi şi auxiliari separatişti îşi concentrează grosul efortului în Donbas, în estul Ucrainei, teatrul unor confruntări aprige la Sievierodoneţk.

Satul Novosselovka 2, care se află la periferia Avdiïvka, ”a fost eliberat de ocupaţia ucraineană”, iar forţe separatiste proruse ”au preluat controlul unei părţi a autostrăzii vecine”, a anunţat într-o postare pe Telegram ”miliţia populară” a separatiştilor din regiunea ucrainană Doneţk.

Astfel, separatiştii proruşi au ”ocupat, în sfârşit, Garnizoana Adviïka şi una dintre cele două linii de aprovizionare aflate la dispoziţia acesteia”.

Ei au ca obectiv ”să încercuiască grupul ucrainean” din acest oraş, potrvit aceleiaşi surse.

AFP scrie că era imposibil să verifice aceste informaţii imediat, în mod independent.

Oraşul Avdiivka, care avea înainte de războiul rus 30.000 de locuitori, se află la periferia oraşului Doneţk, una dintre cele două ”capitale” separatiste proruse, într-o zonă în care atât Kievul, cât şi Moscova au comasat forţe importante.

La lansarea invaziei Ucrainei, la 24 februarie, acest oraş a fost cucerit de către separatişti proruşi, după care a fost recucerit de către forţe ale Kievuluui.

Din cauza apropierii oraşului de linia frontului, acesta a rămas unul dintre punctele fierbinţi până la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie.

În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a multiplicat bombardamentele acestei localităţi, cu speranţa de a o cuceri, în timp ce Moscova şi-a stabilit ca obiectiv să cucerească întreg Donbasul, după ce a eşuat să cucerească Kievul, în prima fază a ofensivei ruse.

Cucerirea Avdiivkăi ar reprezenta o victorie simbolică a Rusiei şi ar creşte pericolul la adresa oraşului Hramatorsk, situat la 100 de kilometri nord, aflat sub controlul Kievului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.