Un comitet al Senatului italian a votat marţi pentru a bloca o investigaţie în care vicepremierul Matteo Salvini era acuzat de răpire după ce a decis să blocheze 150 de migranţi pe o navă timp de cinci zile, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Au fost 16 voturi pentru şi şase împotrivă. Cazul a creat diviziuni în guvern şi mai ales în Mişcarea 5 Stele, partidul aflat la guvernare în coaliţie cu Liga Nordului condusă de Salvini.
 
Procurorii din Sicilia au cerut permisiunea parlamentului italian pentru a-l investiga pe Salvini pentru abuz de putere şi răpire în cazul migranţilor de pe nava Diciotti.
 
Când Salvini a preluat postul de vicepremier, el nu a permis navelor umanitare care transportau migranţi să aibă acces în porturile italiene şi a afirmat că va permite migranţilor să coboare din nave doar dacă alte ţări europene cad de acord să îi preia.
 
În cazul navei Diciotti, migranţii au putut părăsi nava după ce Albania şi Irlanda s-au oferit să îi accepte pe unii dintre ei iar Biserica Catolică din Italia a fost de acord să îşi asume responsabilitatea pentru restul.
 
Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele, a organizat un sondaj online printre susţinătorii partidului luni iar 59% au votat pentru a-l proteja pe Salvini. Senatorii Mişcării au afirmat că vor respecta acest vot.
 
Salvini a afirmat că a cerut imunitatea parlamentară pentru că decizia sa de a bloca migranţii a fost în interesul ţării şi a fost luată împreună cu aliaţii săi. Premierul Giuseppe Conte a susţinut această poziţie.
 
Decizia comitetului va fi urmată de un vot final în Senat, care va avea loc la sfârşitul lui martie. Unii parlamentari din Mişcarea 5 Stele au declarat că doresc ca investigaţia să continue, însă este puţin probabil ca decizia să fie răsturnată pentru că partidele de opoziţie de centru-dreapta au informat că vor vota în favoarea imunităţii lui Salvini.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.